IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се задържа над 70 долара след спад в запасите на горива в САЩ*

Тази седмица пазарът на петрол прилича на истинско увеселително влакче

09:59 | 22.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се задържаха по-близо до пониженията, макар и съвсем леки, след двудневните ръстове, последвали спада в запасите на горива и дестилати в САЩ, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,1% до 72,16 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) понижават цената си с 0,03% до 70,28 долара за барел.*

Лекото понижение при WTI последва почти 6-процентовия ръст в цената през предходните две сесии.

Инвеститорите преценяват знаците за продължаващото силно търсене на петролни продукти, включително бензин, на фона на разпространението на новия делта вариант на вируса.

петрол петрол

Тази седмица пазарът на петрол прилича на истинско увеселително влакче, като в понеделник цената се срина заради опасения за нова вълна на коронавируса и плановете на ОПЕК да увеличат производството. Това понижение беше последвано от отскок, след като Администрацията за енергийна информация (EIA) съобщи, че запасите от суров петрол в ключовия хъб в Кушинг, Оклахома, са спаднали до най-ниските нива от януари 2020 г.

Новият вариант на вируса се разпространява бързо в Азия, предизвиквайки налагането на нови ограничителни мерки, които да го спрат. В Югоизточна Азия - в Индонезия - най-голямата икономика в региона, се наложиха множество ограничения в цялата страна след рекорден брой жертви за ден. В Тексас също съобщиха за най-големия брой заразени от повече от три месеца.

„В близко бъдеще може да има известна променливост, но цени под 70 долара няма да се задържат дълго“, прогнозира Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp., посочвайки много силното потребление на петрол. „Вчера видяхме, че настроенията за риск се засилват в световен мащаб“, добави анализаторът.

Въпреки че има данни за неочаквано нарастване на общите запаси на суров петрол в САЩ, дестилатите и доставките на бензин се свиват, според EIA. Потреблението на бензин се приближава до нивата от 2019 г. в САЩ, Индия, Испания и Португалия, докато търсенето е намаляло с 6% във Великобритания.

Китай е предоставил 3 милиона тона петрол от резерва си на преработватели, или около 22 милиона барела по-рано този месец, за да се опита да спре рязкото покачване на цените. Според анализатори този ход може да отслаби търсенето от Китай на вносен суров петрол.

*Информацията е актуална към 09:15 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още