IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът сложи на пауза най-дългата серия ръстове от две години*

Фючърсите в Ню Йорк поскъпнаха с близо 12% през последните седем сесии – най-дългата серия от ръстове от февруари 2019 г.

10:20 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола намалява в сряда, след като записа най-продължителното си увеличение от две години насам.

Фючърсите в Ню Йорк поскъпнаха с близо 12% през последните седем сесии – най-дългата серия от ръстове от февруари 2019 г., съобщава Bloomberg. Въпреки поевтиняването международният бенчмарк Брент продължава да държи нивото си от над 60 долара за барел.

Днешното поевтиняване става факт, въпреки че според Американския петролен институт резервите на САЩ са намалели с 3,5 млн. барела миналата седмица, посочват пред Bloomberg запознати. В момента петролният пазар предлага и най-голямата доходност от близо година.

Американският сорт WTI поевтинява с 0,14% до 58,28 долара за барел. Цената на фючърсите върху бенчмарка Брент пък отписва 0,25% до 61,07 долара за барел.

Анализаторите обаче предупреждават, че има причина към поскъпването на петрола да се гледа предпазливо. Според един технически индикатор цената е завишена и ще ѝ предстои корекция. Също така високите цени ще накарат производителите да добиват по-големи количества.

Ралито на петрола набра инерция тази година след поетия от Саудитска Арабия ангажимент за увеличаване на производствените съкращения, докато резервите на много места по света, включително и Китай, намаляват.

„Това рали ще продължи, докато не достигне етап, когато Саудитска Арабия спокойно ще остави пазарните сили да поемат контрола“, посочва Хауи Лий, икономист на Oversea-Chinese Banking Corp. „Потенциално може да видим продължаващ дефицит на доставките с възстановяването на търсенето и това подкрепя петролните цени“, посочва той.

Според данните на Американския петролен институт резервите на САЩ от бензин са се увеличили с 4,81 млн. барела миналата седмица. Ако тези стойности бъдат потвърдени и от правителствените данни, то това ще е най-голямото увеличение от април насам. Информацията от индустрията показва също, че резервите от дестилати – категория, която включва и дизела, намаляват.

Износът на американски петрол се очаква да доведе до увеличение на добива и производството от втората половина на тази година, като цените на суровината ще се задържат над 50 долара за барел, прогнозира Администрацията за енергийна информация в свой доклад, публикуван във вторник.

От агенцията също така посочват, че потреблението на американски петрол е малко вероятно да достигне предпандемичните си нива тази или следващата година.

*Информацията е актуална към 9:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още