Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът сорт Брент се насочва към седмичен ценови ръст от над 2,5%*

Запасите от петрол на страните от ОИСР се свиват до най-ниското си ниво от 2015 г. насам

Петролът сорт Брент се насочва към седмичен ценови ръст от над 2,5%*

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът отново поскъпва, като цената на международния бенчмарк Брент се насочва към седмичен ръст от над 2,5% на фона на признаците за нарастващо търсене и увеличаващи се доставки през следващите няколко месеца. В същото време цените на други енергийни суровини, като природния газ и въглищата, принуждават редица страни по света да се пренасочат към петролните продукти, съобщава Ройтерс.

Цената на сорт Брент се повишава с 0,98% до 84,82 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поскъпват с 0,87% до 82,02 долара за барел.

За седмицата цената на Брент към момента нараства с 2,7%, докато тази на WTI отчита ръст от 3,2%.

Анализаторите посочват, че запасите от петрол на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се свиват до най-ниското си ниво от 2015 г. насам. Търсенето в същото време нараства заедно с икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус, като допълнителният тласък идва от промишлеността, която изоставя скъпите въглища и газ и се насочва към мазут и дизел.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в четвъртък (14 октомври), че енергийната криза се очаква да увеличи търсенето на петрол с 500 000 барела на ден. Това би довело до недостиг при предлагането от около 700 000 барела дневно до края на тази година. Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, известни с общото название ОПЕК+, реши да не увеличава с повече от първоначално договорения добив.

Анализатори от RBC Capital Markets заявиха, че световният петролен пазар се намира в силен бичи цикъл, воден едновременно от затягането при предлагането и стабилизиращото се търсене.

„Ние заставаме зад твърдението, което поддържаме през цялата година - че петролният пазар се намира в началото на многогодишен, структурно силен цикъл“, пише в бележка до клиенти анализаторът на RBC Майкъл Тран.

Инвеститорите игнорираха по-високия от очакваното ръст на петролните запаси в САЩ  за миналата седмица, тъй като петролният инвентар в рафинериите продължава да спада. Американските запаси от суров петрол са нараснали с 6,1 млн. барела през седмицата, приключила на 8 октомври, до 427 млн. барела в сравнение с очакванията на анкетирани от Ройтерс анализатори за ръст от едва 702 000 барела.

* Информацията е актуална към 09:14 ч. българско време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Полша очаква рискове на газовия пазар до одобрението на "Северен поток 2"