IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола достигна двугодишен връх над 65 долара за барел*

Доларът остана стабилен спрямо кошница от валути

10:23 | 12.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По време на азиатската търговия във вторник фючърсите върху петрола сорт брент с доставка през февруари поскъпнаха с 1,10% до 65,40 долара за барел. При лекия суров петрол повишението е с 0,62% до 58,35 долара за барел.

Цените на "черното злато" започнаха да се повишават, след като стана ясно, че най-големият петролопровод във Великобритания Forties Pipeline System може да спре да работи заради непланирани ремонтни дейности, съобщава Ройтерс. През петролопровода минават около 450 хиляди барела суров петрол на ден от Северно море до Шотландия. Съоръжението работи с намален капацитет от 7 декември, когато при рутинна проверка беше открит лек теч.

В същото време министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил бин Мохамед ал Мазруи обяви в началото на седмицата, че страните членки на ОПЕК заедно с други държави, които не са членки на организацията, планират да обявят през юни следващата година промени в стратегията за намаляване на доставките на петрол. Според споразумението в момента производителите намаляват доставките с около 1,8 милиона барела на ден.

На стоковите пазари във вторник фючърсите върху златото с доставка през февруари поевтиняха макар и с минималните 0,05% до 1246,30 долара за тройунция.

Междувременно американският долар остана стабилен спрямо кошница от валути и доларовият индекс достигна ниво от 93,932. Зелените пари останаха стабилни и срещу йената, като се търгуваха за 113,50 йени.

Новозеландският долар получи допълнителна подкрепа от новината, че новият управител на Централната банка на страната ще бъде Адриан Нор. Местната валута се разменяше за 0,6910 долара в края на азиатската търговия, след като преди това дори докосна ниво от 0,6936 долара.

*Информацията е актуална към 9:48 часа

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още