IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът удължава поевтиняването си и в азиатската търговия

Конфронтация или военен сблъсък между САЩ и Иран е малко вероятен, но инвеститорите са загрижени за възможността ситуацията между САЩ и Китай да се влоши

09:20 | 05.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът удължава поевтиняването си и в азиатската търговия

Цените на петрола се понижиха силно днес в азиатската търговия на фона на есклацията на търговската война между САЩ и Китай, която засилва опасенията от забавяне на световния растеж, предаде Bloomberg.

Лондонският Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поевтиня със 73 цента, или 1,2 на сто, до 61,16 долара за барел.

Американският лек суров петрол отстъпи със 62 цента, или 1,1 на сто, до 55,04 долара за барел.

Цената и на двата петролни сорта значително се понижи през изминалата седмица, като контрактите за петрола Брент загубиха 2,5 на сто от стойността си, а на американския лек суров - 1 на сто.

Азиатският фондов пазар днес се срина до шестмесечен минимум, а цените на златото скочиха, тъй като инвеститорите търсят сигурно убежище за парите си заради изострящия се спор между двете най-големи световни икономики. Юанът падна под 7 долара за брой за първи път от десетилетие, след като централната банка на Китай сви фиксирането, повишавайки спектъра на валутната война. 

„Инвеститорите смятат, че пълна конфронтация или военен сблъсък между САЩ и Иран е малко вероятен, но са по-загрижени за възможността ситуацията между САЩ и Китай да се влоши“, пояснява Джун Инуе, старши икономист в Mizuho Research Institute Ltd. в Токио. Цените на петрола могат да се сринат много повече, ако се наложат допълнителните мита за Китай, а Фед не намали отново лихвите“, каза той.

Тръмп заяви в четвъртък, че ще наложи 10%-ни мита за китайски внос за още 300 милиарда долара, преди да каже на следващия ден, че митата могат да бъдат увеличени още повече. Пекин обеща да отговори. Китай има „ядрен вариант“ да обезценява валутата си още повече като потенциален начин да провокира САЩ, пояснява Кайл Рода, анализатор от IG Markets Ltd. в Мелбърн.

Междувременно в неделя се стигна до нова „престрелка“ с Иран. Корабът, завзет от Иранската революционна гвардия, е превозвал около 4 400 барела контрабандно гориво, когато е бил спрян близо до остров Фарси в западната част на Персийския залив край югозападното крайбрежие на Иран, съобщава Sepah News. Иранската държавна телевизия съобщи, че става дума за иракски танкер, който доставя гориво за някои арабски страни в Персийския залив. Иракското министерство на петрола отрече, че танкерът е на страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още