IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът задържа най-големия двудневен ръст от март насам*

Американският лек суров петрол се търгува на 66 долара за барел, след като цената му нарасна с над 6% през предходните две сесии

09:30 | 25.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът задържа най-големия двудневен ръст от март насам, като инвеститорите са фокусирани върху възстановяване на търсенето, което може да позволи на пазара да поеме допълнителния петрол от Иран, ако бъде съживено ядреното споразумение със страната, съобщи Bloomberg.

Американският лек суров петрол се търгува на 66 долара за барел, след като цената му нарасна с над 6% през предходните две сесии.Тази седмица във Виена ще продължат разговорите между Иран и световните сили за разрешаване на останали въпроси по споразумението, което може да проправи пътя за премахване на американските санкции срещу иранските суровини.

Goldman Sachs Group Inc. заяви, че пазарът вероятно ще може да поеме допълнителните барели, подчертавайки силата на търсенето, тъй като ваксините продължават да се разпространяват.

Активността на американците се засилва, което подпомага потреблението. С повече от 61% от възрастните в САЩ, които са получили поне първа доза от ваксината, новите случаи на коронавирус са нараснали само с 0,5% през последната седмица, най-бавното увеличение от март 2020 г.

Фючърсите върху сорта Брент записват лек спад от 0,03% до 68,35 долара за барел.

Петролът остава напът към четвъртия месечен ръст от началото на година, като анализаторите очакват цената да се повиши и през май. „Черното злато“ продължава да получава подкрепа от повишаване на търсенето в САЩ, Европа и Китай, където пандемията отшумява. Това възстановяване обаче ще бъде частично компенсирано от слабостта на други места, особено в Индия, където коронавирусът все още бушува.

„Възобновяването на преговорите във Виена от днес може да върне иранския въпрос на централно място", каза Вандана Хари, основателка на Vanda Insights. „Освен Иран, очаквам фокусът на пазара да се върне към запасите и търсенето в САЩ“, допълни тя.

Въпреки че Техеран заяви в понеделник, че остават пропуски в преговорите, насочени към постигане на сделка, дипломати настояват за решение. Като част от този процес Иран се съгласи да удължи ключовото споразумение за международни ядрени инспекции, откривайки пътя за повече време за разговори.

Иранският президент Хасан Рухани разговаря по телефона с китайския си колега Си Дзинпин в понеделник, като двамата обсъдиха задълбочаване на  връзките в търговията и енергетиката, важни въпроси, ако сделката премахне ограниченията върху износа на суров петрол.

*Информацията е актуална към 08:45 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още