IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва седмицата с по-ниски цени под натиска на търговските войни*

Златото се изкачи до най-високите си стойности за последните повече от два месеца

10:14 | 03.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в понеделник, след като в петък „черното злато“ отбеляза най-голямото си месечно поевтиняване от шест месеца заради отслабване в търсенето и страховете, че търговските войни ще забавят допълнително световната икономика, съобщава Ройтерс.

Фючтърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,73% до 53,11 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 1,19% до 61,25 долара за барел. Само в последния работен ден на миналата седмица петролът поевтиня с над 3%.

„Цените на петрола се сринаха, след като американският президент Доналд Тръмп създаде още напрежение на търговския фронт, заплашвайки да въведи мита на Мексико, който е един от най-големите търговски партньори на САЩ и основен доставчик на суров петрол“, заяви Митун Фернандо, инвестиционен анализатор в австралийската компания Rivkin Securities.

Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA, заяви, че спадът на цените на суровия петрол от миналия месец с над 10% е най-лошото представяне през май за последните седем години заради ескалацията на търговския конфликт, който подкопава перспективите за растеж. Според Моя петролът остава уязвим поради отслабващите перспективи за търсенето.

Цените на петрола сорт Брент са се понижили с близо 20% от техния връх, достигнат в края на април 2018 г.

В същото време енергийните компании в САЩ увеличиха броя на работещите платформи за първи път от четири седмици, като през седмицата производството се задържа на рекордните нива от 12,3 млн. барела на ден. Това доведе до увеличаване на търговските запаси в САЩ, които от началото на годината са нараснали с 8,4% до 476,5 млн. барела.

„На фона на несигурността по отношение на макро данните, както и нарастващото производство в САЩ и големия свободен капацитет в рамките на ОПЕК, който може да помогне да се компенсира намаляващият износ от Иран и Венецуела, ние очакваме цените на петрола да останат около нашите тримесечни прогнози и текущи нива, макар и с все още висока волатилност“, заявяват от американската банка Goldman Sachs. Тяхната прогноза за цената на Брент за третото тримесечие на тази година е около 65,50 долара за барел.

Междувременно на пазарите на суровини златото поскъпва с 0,37% до 1316 долара за тройунция, достигайки до най-високите си стойности за последните повече от два месеца. На зелена територия се търгуват и останалите метали.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа стабилен на ниво от 97,76 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,08% до 108,38 йени. Австралийският долар се търгува с ръст от 0,06% спрямо зелените пари до 0,6942 долара.

*Информацията е актуална към 9:13 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още