IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва седмицата със сериозно повишение на цените*

Очакванията са в следващите няколко седмици „черното злато“ да премина границата от 90 долара за барел

09:22 | 24.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола нарастват сериозно по време на азиатската сесия в понеделник на фона на затягащ се пазар в САЩ и в очакване да влязат в сила санкциите срещу Иран, съобщава Ройтерс. В същото време някои от трейдърите и банките прогнозират, че в следващите няколко седмици „черното злато“ ще премина границата от 90 долара за барел.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през ноември поскъпва с 1,47% до 71,82 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 1,61% до 80,07 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са на най-ниското си ниво от началото на 2015 г. В същото време запазването на производството на ниво от около 11 млн. барела на ден на фона на намаляване на броя на работещите платформи е сигнал за забавяне.

Търговците на едро Trafigura и Mercuria заявиха в понеделник, че очакват Брент да повиши цената си до 90 долара за барел до Коледа и над 100 долара за барел в началого на 2019 г. заради затягането на пазара след влизането в сила на санкциите срещу Иран.

От инвестиционната банка J.P. Morgan очакват санкциите да доведат до загуба от 1,5 млн. барела на ден, докато от Mercuria предупреждават, че 2 млн. барела петрол на ден няма да се вливат на пазара.

Вчера в алжирската столица съвместният комитет за мониторинг на изпълнението на споразумението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и останалите основни производителки на петрол изрази удовлетворение от сегашните перспективи на петролния пазар, на който има равновесие между предлагането и търсенето, отбелязва БТА. Срещата завърши без решение за промяна на сегашните равнища на добив.

В последния си анализ, публикуван в петък от J.P. Morgan, посочват, че „ще има скок в цената на петрола до 90 долара за барел“ през наближаващите месеци заради санкциите срещу Иран, които влизат в сила в началото на ноември. От банката смятат, че средните цени на Брент и американския суров петрол през следващите шест месеца ще бъдат съответно 85 и 76 долара за барел.

Междувременно обаче златото поевтинява в понеделник с 0,13% до 1199,70 долара за тройунция. Какаото отчита понижение в цената си с 1,54% до 2167 долара за метричен тон.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,10% до 93,89 пункта. Доларът остава стабилен спрямо йената на ниво от 112,59 йени. Австралийският долар поевтинява спрямо американския с 0,36% до 0,7264 долара

*Информацията е актуална към 8:50 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
загледан в настоящето да не пропуснеш бъдещето :))) ... я хвърли едно око на тези сладури . пускат IPO нa евронекст ...https://***.neoen.com/en
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
- Завиждат, да ги ***. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още