IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-евтиният петрол ще принуди държавите извън ОПЕК да свият добивите

Goldman Sachs не изключва цени от 20 долара за барел, МАЕ вижда шестгодишен връх в търсенето на "черно злато" през 2016 г.

15:26 | 11.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Излишъкът на пазара на петрол е толкова голям, че цените могат да потънат до 20 долара за барел, смята Goldman Sachs Group. Макар че това не е основният сценарий, невъзможността производството да се свие достатъчно бързо може да доведе цените на „черно злато“ до това равнище, се посочва в доклад на групата, цитиран от Bloomberg.

Банката намали прогнозата си за цените на петрола през 2016 г. поради очакванията, че пренасищането на пазара ще се запази поради ръста в доставките от ОПЕК, устойчивото производство от останалия свят и свиване в търсенето.

„Петролният пазар е по-пренаситен, отколкото очаквахме, и сегашната ни прогноза е, че ще има излишъци и през 2016 г.“, се посочва в доклада. „Продължаваме да оценяваме американския добив от шисти като средносрочен източник на предлагане“.

Оценката на Goldman за цената на американския суров петрол WTI през 2016 г. е за 45 долара за барел, докато през май очакванията бяха за цени от 57 долара за барел. Банката понижи и оценките си за цената на петрола сорт брент – от 62 долара за барел през май до 49,50 долара за барел в последния си доклад.

В същото време Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че добивите на страните извън ОПЕК ще се свият до най-ниското си ниво от две десетилетия насам, след като ниските цени се отразиха негативно върху американския шистов добив. 

Добивът на петрол от страните извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще спадне с 500 хил. барела на ден до 57,7 млн. барела през 2016 г., се посочва в месечния доклад на МАЕ.

Според Агенцията се очаква търсенето на петрол да бъде най-голямо от 2010 г. насам, рекордно високите петролни запаси от развитите държави няма да започнат да се свиват преди втората половина на годината, а възраждането на иранския износ може допълнително да засили предлагането.

Свиващите се добиви на държавите извън ОПЕК показват, че стратегията на Саудитска Арабия да защити пазарния дял на групата от конкурентите чрез по-ниски цени "изглежда има очаквания ефект", смята МАЕ. Фючърсите върху петрола сорт брент, които се използват за еталон в целия свят, потънаха до шестгодишно дъно близо до 42 долара за барел на 24 август на фона на продължаващото глобално пренасищане.

Шистовият добив на САЩ се очаква да се срине с близо 400 хил. барела на ден през следващата година, след като цените на фючърсите с доставка през 2016 г. спаднаха под цената, покриваща разходите по повечето проекти, се посочва още в доклада на агенцията. През юли МАЕ прогнозира, че САЩ ще увеличи добива си с 60 хил. барела на ден през 2016 г.

В резултат от спада на добивите на държавите извън ОПЕК необходимото количество от продукцията на Организацията на страните износителки на петрол ще се увеличи с 1,6 млн. барела на ден до 31,3 милиона, което е по-ниско от равнището от 31,57 млн. барела, произведени от организацията през август тази година. Производството на ОПЕК се сви с 220 хил. барела през миналия месец поради по-слабата продукция в Саудитска Арабия, Ирак и Ангола, се посочва още в доклада.

Световното търсене на „черно злато“ ще се увеличи с 1,7 млн. барела на ден през тази година до 94,4 млн. барела, на фона на ниските цени, които разпалват търсенето. Китай, вторият най-голям потребител на петрол в света, се очаква да "запази покупките си" въпреки признаците на забавяне на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
Internet
преди 8 години
Както и може да се очаква, Голдмън Сакс пак не са наясно с нещатаНо им е простено - те все пак са инвестиционна банка. Нали!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още