IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабият внос на суров петрол в Китай удари цените на суровината

Според трейдърите обаче като цяло пазарите остават добре подкрепени, основно заради квотната сделка на ОПЕК

09:27 | 08.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролните пазари поеха надолу в сряда, след като се оказа, че китайският внос на суров петрол е спаднал до най-ниското си ниво от година. Според трейдърите обаче като цяло пазарите остават добре подкрепени, основно заради квотната сделка на ОПЕК, предава Ройтерс.

Трейдърите казват, че пазарът следи внимателно нарастващото напрежение в Близкия изток и остава предпазлив по отношение на търговията.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 29 цента, или 0,46%, до 63,40 долара за барел, но все още са близо до най-високото си ниво от две години и половинa от 64,65 долара за барел, постигнато по-рано тази седмица.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI също спадат с 28 цента, или 0,49%, до 56,92 долара за барел, но също са близо до 57,69 долара за барел – най-високото ниво от юли 2015 г. Цените са актуални към 9:20 ч. българско време.

Вносът на суров петрол от Китай е намалял рязко спрямо рекордните нива от около 9 млн. барела на ден през септември до само 7,3 млн, барела на ден през октомври, показаха данни на митническата администрация от сряда. Това е най-ниското им равнище от една година.

Въпреки това петролните пазари остават добре подкрепени, твърдят трейдърите.

Това до голяма степен се дължи на продължаващите усилия на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия да ограничат доставките, за да подкрепят цените.

Предвид ръста на цената от над 40% от юли насам индустриите потребители на петрол, които се възползваха от сравнително ниските цени, сега започват да усещат негативи.

В същото време трейдърите следят внимателно ескалиращото напрежение в Близкия изток.

„Оставката на ливанския премиер Саад Харири и ракетното изстрелване на проиранските йеменски хути срещу Рияд увеличават риска от регионален конфликт“, пише консултантската компания Eurasia Group.

Оставката в събота на съюзника на Саудитска Арабия ливански министър-председател Саад ал-Харири, която бе обявена от Рияд и за която бяха обвинени Иран и Хизболла, от мнозина се разглежда като първата стъпка в безпрецедентна саудитска намеса в ливанската политика.

Саудитските военновъздушни сили прихвана балистична ракета, изстреляна срещу Рияд в неделя. Саудитска Арабия обвинява кръвния си враг Иран, че доставя ракети и други оръжия на хутите в Йемен. Иран отрича твърденията и обвинява Рияд за войната в Йемен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още