Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Почти половината електроцентрали на въглища не носят печалба

Според данните 42% от наличната инфраструктура губи пари, като този дял ще нарасне до 56% до 2030 г.

Почти половината електроцентрали на въглища не носят печалба

Снимка: Ройтерс

Поскъпването на въглищата през изминалите три години намалява доходността на електроцентралите, които използват този вид гориво.

Това показват данни на аналитичния център Carbon Tracker, цитирани от Bloomberg. От тях става ясно, че 42% от наличната инфраструктура губи пари. Този дял ще нарасне до 56% до 2030 г., посочва Матю Грей, анализатор към организацията. 

Още по темата

И макар цените на въглищата да се очаква да спаднат с 13% до края на следващото десетилетие, разходите за изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата ще се удвоят в Европа, като ръст се очаква да има и в Китай, където властите подготвят създаването на пазар за търговия с емисии.

Тези фактори ще направят разходите за замърсяване по-големи от приходите, които повечето централи могат да генерират, посочват още от Carbon Tracker.

Една от основните причини за загубите на електроцентралите на въглища са правилата, ограничаващи замърсяването на въздуха, както и конкуренцията от вятърните и соларните генератори. От аналитичния център очакват съществуващите регулации да останат същите до голяма степен, без да се стига до значително увеличаване на мерките.

Търсенето на въглища се увеличи за първи път от две години през 2017 г., като само Индия и Китай горят повече от всички останали държави, опровергавайки надеждите за ограничаване на употребата на изкопаеми горива.

От годишната енергийна прогноза на Международната агенция по енергетика, която бе публикувана по-рано този месец, стана ясно, че въглищата ще останат ключов енергиен източник за осигуряване на топлина и светлина до 2040 г.

Въглищата също така ще подпомогнат икономическото развитие в нововъзникващите страни и бъдещето им е подсигурено „за десетилетия“, като енергийното потребление се очаква да нарасне с 25% до 2040 г., посочват от Световната въглищна асоциация.

„Китайците всъщност ускоряват плановете за строеж на повече (централи на – бел. ред.) въглища“, посочва Грей. Държави с регулирани пазари, където конкуренцията е по-ограничена, може да се окажат с по-скъпа енергия, ако последват примера на Китай, допълни той.

В държавите, където има открита конкуренция на енергийния пазар, включително в Европейския съюз и САЩ, инвеститорите в генератори на въглища може да се окажат с по-нерентабилните активи, посочва още експертът.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

4
 
4
 
10
khao до: michaelis12
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
ей, определението го има на поне 10000 места в мрежата и ти пак не може да го прочетеш и осмислиш ... дали си яко тъ.п, а ? :):)
8
 
5
 
9
michaelis12 до: khao
преди 5 месеца
Кухао ако требе щи пуснем още веднъж значението на думата популизъм, знаем че си просс като мотика но поне за останалите да пуснем думата какво значи ... т.е. народизъм ....

Популизъм - Популизмът е термин с латински произход (от populus – народ)
6
 
10
 
8
преди 5 месеца
не знам що Сашовците не остаат МАриците ами им продаат на туземмците в Буллгаристан отровния замърсен ток на петорни цени ..... уж не носат печалба ама .... е са щом е за Сашово там носи не мое да не носи дет вика Вацев там са кат Църква и не праат грешки .... :))
4
 
12
 
7
Sokratus до: Hahoto
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ако случайно затворят ТЕЦ Марица изток 2, няма да е заради СО2 емисиите, а за да направят място на ТЕЦ Варна - собственост на Доган! Това първо. А второто е, че нашите управници изнасят, чрез свои фирми евтиният ток от АЕЦ Козлодуй и за да има за вътрешният пазар го произвеждат с ТЕЦ-ове.
За тях печалбата за нас загубата!
;)
10
 
17
 
6
khao до: doba
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
те бяха субсидирани и преди да измислят квоти, но тоя популизъм и упорития отказ да се образовате ще ви съсипе, ще съсипе и нашите деца .... само за едно си прав -- не трябва да слушаме зелени левичари, но трябва слушаме учени които са изградили авторитета си с работа, ама и тях не искате да слушате ! ....

Още от Суровини
Цените на петрола се насочват към най-големия си седмичен спад за годината*