IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подновените санкции срещу Иран вдигат цената на петрола*

Изключително горещото време в северното полукълбо също може да се отрази върху цените на суровината

09:00 | 07.08.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават във вторник след въвеждането на подновените санкции на САЩ срещу един от водещите износители на суров петрол Иран, предава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се вдигат с 22 цента, или 0,30%, до 73,97 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI с 18 цента, или 0,26%, до 69,19 долара за барел.

Санкциите срещу Иран, който е доставил почти по 3 млн. барела на ден суров петрол през юли, влязоха в сила в 7:01 ч. българско време.

Много страни, включително Европейският съюз, както и Китай и Индия, се противопоставиха на въвеждането на нови санкции, но американското правителство заяви, че иска възможно най-много държави да спрат да купуват ирански петрол.

"Нашата политика е да накараме колкото се може повече страни да спрат да купуват петрол от Иран", заяви високопоставен представител на американската администрация в понеделник. „Ще работим с отделните страни на база всеки отделен случай, но целта ни е да намалим приходите и твърдата валута, която влиза в Иран“, добави той.

Водещите ценови двигатели на петролния пазар през последните месеци са производствените нива на най-големите производители – Русия, Саудитска Арабия и САЩ, подновените санкции срещу Иран, търговското напрежение между САЩ и Китай и непланираните прекъсвания на доставките. Според някои анализатори глобалната гореща вълна също може да се отрази на търсенето на петрол.

По-голямата част от северното полукълбо е обхваната от изключително горещо време това лято, което увеличава търсенето на промишлени и битови охладителни системи.

Това влияе най-вече върху търсенето на енергийни горива като термични въглища и природен газ.

* Информацията е актуална към 8:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 5 години
КЪДЕ ГО ВИДЯХТЕ ТОВА "ВДИГАНЕ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА" ??Цената на барел вчера бе 72,2 долара. !!Тази цена на фона на 77, 2 долара за барел преди месец изглежда ПАДАЩА , а не ПОКАЧВАЩА се. ИЗВОДА : Никой не *** санкциите на чичо ДОНЧО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
https://***/2MoWQ60Санкции, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още