IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поема ли Мексико по пътя на шистовата революция в САЩ?

Последните законови изменения ще позволят на страната да отвърне на предизвикателствата на глобалната икономика

14:26 | 19.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поема ли Мексико по пътя на шистовата революция в САЩ?

През миналата седмица Сенатът на Мексико одобри исторически законопроект, който е на път да сложи край на близо 75-годишния държавен монопол в енергийна сфера. Реформата е оценявана на колосалните 1,2 трлн. долара.

Измененията в законовата уредба ще позволят на страната, която е четвъртата най-богата на шистови находища в света, да се присъедини към САЩ в нейната енергийна революция. Те също така могат ще позволят отпушването на годишен растеж на брутния вътрешен продукт от отколо 1,6 на сто в момент, когато други части от развиващия се свят са изправени пред значителни насрещни ветрове, смята енергийният експерт в UBS Wealth Management Хорхе Марискал.

Наскоро одобрената реформа направи Мексико една от малкото страни, които се опитват да се повишат конкурентоспособността си в момент, когато Фед започва да понижава мерките си за стимулиране на икономиката. Ограничаването на потока на лесните пари в глобалната финансова система съвсем естествено покачва конкуренцията и всеки трябва да се съобразява с това, ако желае да запази позициите си.

Двете камари на мексиканския парламент пречупиха дългогодишното табу на частните инвестиции към местния петролен и газов сектор. Законопроектът се очаква да бъде одобрен официално от президента на страната Енрике Пеня Нието през тази седмица. Вторичните законови изменения пък ще бъдат приемани поетапно в следващите 120 дни.

В хода на обсъжданията в парламента стана ясно, че дълбочината на реформата ще надхвърли очакванията дори на най-големите оптимисти. Ключовата изненада е, че разнообразни фирми ще могат участват в сондажите за петрол и газ по модела на развитието на шистовата революция в САЩ.

Щатите увеличиха драстично вътрешното производство на газ, което понижи разходите за енергия и подобри конкурентноспособността на местните компании на международните пазари. Това от своя страна доведе до стотици хиляди нови работни места и укрепване на баланса по текущата сметка.

Мексиканските политици добре усетиха накъде духа вятъра и бързо поеха курс към възприемане на знанията и технологията, необходими за добива на петрол и газ от шисти. Страната ще подобрява все повече развитието си като се имат предвид дългогодишните близки връзки със САЩ. Мексико ще бъде също така в добра позиция да привлече допълнителни инвестиции в капиталовите си пазари с оглед на очакванията местни дружества да навлязат решително на енергийния пазар.

След като Федералният резерв намекна през май, че планира ограничаване на покупките на облигации, първата стъпка вече е факт. Каквито и да са първоначалните реакции, на всички е ясно, че това в дългосрочен план ще доведе до разпродажба на активи в развиващите се пазари. Всяка страна ще трябва да избере своя собствен път, за да може да се справи с тежката ситуация.

Мексико все още трябва да доизпипа детайлите по реализирането на реформата. Важното обаче е, че чрез новата енергийна рамка мексиканските законодатели доказаха, че разбират рисковете на глобалната икономика и обмислят най-безболезнените варианти да се справят с тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още