IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Появата на ловци на добри оферти оскъпява леко петрола*

Въпреки това притесненията за пандемията от коронавирус и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия продължават да тежат на пазара

09:27 | 17.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник, след като резките спадове от изминалите дни привлякоха т.нар. „ловци на изгодни оферти“. В същото време обаче опасенията от рецесия все още тежат на пазара, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 65 цента, или 2,16%, до ниво от 30,70 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 29,87 долара за барел, което е повишение с 1,17 долара, или 4,15%.

„Предполага се, че пазарът е подкрепен от ловците на добри сделки и заемането на къси позиции“, казва Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

Съединените щати заявиха, че ще се възползват от ниските цени на петрола, за да запълнят своя стратегически петролен резерв, а други държави и компании последваха примера им, казвайки, че също ще попълнят запасите си.

„Но тези хранилища бързо се пълнят. Ако запасите се попълнят, премахвайки това търсене, цените на петрола със сигурност ще се сринат допълнително и тогава световните пазари ще трябва да се надяват, че спорът между Саудитска Арабия и Русия ще бъде решен, преди да стигнем до точката, от която няма връщане назад “, каза Инес.

На фона на значителното понижение в търсенето заради глобалната пандемия от COVID-19 Саудитска Арабия и Русия започнаха ценова война, след като не успяха да се договорят за задълбочаване или поне удължаване на срока по споразумението си за намаляване на добива с цел подкрепа на пазара.

От държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco заявиха, че вероятно производството им ще остане високо не само през април, но и през май. От петролния гигант също така казаха, че се чувстват „много комфортно“ с цена на петрола от 30 долара за барел.

„Дълбоко дисбалансираната перспектива за търсенето и предлагането не се е променила, тъй като Саудитска Арабия и Русия повишиха производството в момент, когато глобалното търсене на енергия е силно засегнато от граничния контрол и забраните за пътуване“, заяви Маргарет Янг от CMC Markets.

В световен мащаб се предприемат безпрецедентни стъпки за овладяване на вируса, силно осакатявайки търсенето на сурови и рафинирани продукти, включително бензин и реактивно гориво.

Маржовете за рафиниране на бензин в Съединените щати, най-големият потребител на моторно гориво в света, спаднаха с около 95% в понеделник и дори за кратко станаха отрицателни.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че икономическите прекъсвания от разпространението на коронавируса и мерките, предприети срещу него, могат да доведат до рецесия.

В Азия покупките на горива също спаднаха до най-ниските си нива за последните месеци, след като много държави наложиха ограничения за трансграничните пътувания и ограничиха вътрешните движения като част от мерките за забавяне на разпространението на коронавируса.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,17% до ниво от 1484 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:02 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още