IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последният доклад на МВФ може би предвещава бедствие на петролните пазари

Негативните тенденции от тази година могат да създадат сериозни сътресения на пазарите на петрол през 2020 г.

15:05 | 16.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) отново намали прогнозата си за глобален растеж, като сподели, че очаква икономическият растеж да се забави до най-слабите си темпове след финансовата криза през 2008 г., пише Oilprice.

МВФ заяви, че световната икономика е в „синхронизирано забавяне" и ще се ускори само с 3% през тази година. В рамките на 2018 г. Фондът прогнозира ръст от 3,9% за 2019 г. „Растежът продължава да бъде отслабен от нарастващите търговски бариери и нарастващото геополитическо напрежение“, посочват от МВФ.

Продължаващата търговска война между САЩ и Китай е основният влияещ фактор в анализа. 

„Ние смятаме, че търговското напрежение между САЩ и Китай ще намали кумулативно нивото на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 0,8% до 2020 г. Съществуват специфични проблеми на развиващите се пазари (Аржентина, Иран и Турция, например), но светът също е изправен пред структурни проблеми, като например слабия растеж на производителността и застаряващото население“, добавя МВФ.

Драматичното забавяне на търговията и производството наложи няколко последователни понижения в прогнозите за БВП. Също така различни геополитически моменти могат да влошат положението. Търговската война между САЩ и Китай е до голяма степен непредсказуема и може да се влоши отново, докато хаосът около Brexit все още може експлодира и да провали европейската икономика.

Проблемът за световната икономика е, че нещата могат да станат и по-лоши. При твърд Brexit или налагане на нови търговски бариери може да се стигне до „рязко изместване на рисковите настроения, финансови смущения и обръщане на капиталови потоци към развиващите се пазарни икономики“, посочват от МВФ. „В напредналите икономики ниската инфлация може да се запази и да ограничи пространството на паричната политика в бъдеще, ограничавайки нейната ефективност.“

За четирите най-големи икономики - САЩ, Китай, Еврозоната и Япония - МВФ не вижда подобрение на перспективите им за растеж през следващите пет години.

Това помага да се обясни песимизмът, доминиращ на пазара на петрол в момента.

Докато повечето анализатори виждат проблем със свръхпредлагането през следващата година, пазарът се затегна междувременно.

„Стабилният внос на суров петрол в Китай за септември се игнорира от пазара, както и военната ескалация, започнала с нахлуването на турски части в кюрдските райони на Северна Сирия", посочват от Commerzbank.

Сирия е пренебрежимо малък производител на петрол, но вълненията в региона потенциално могат да се прехвърлят в Северен Ирак, предупреждават германският кредитор.

Междувременно производството на шистов петрол в САЩ се забавя през тази година след години на експлозивен растеж. Броят на платформите рязко намаля и компаниите свиват сондажите и разходите си.

„Вярваме, че по-слабата активност през второто полугодие може да окаже натиск върху растежа на добива на петрол в САЩ през 2020 г.“, споделят от Goldman Sachs, въпреки че банката заяви, че най-големите компании все така действат на висока скорост. „Все още очакваме здравословен, двуцифрен ръст на производството за много от ключовите американски оператори на петролни съоръжения“, посочва Goldman Sachs.

По-слабият от очакваното ръст на производството от сондажната дейност в шистовите полета може да доведе до по-строга картина на предлагане, отколкото се смяташе досега.

Въпреки това, дори със значителен геополитически риск за доставките в Близкия Изток и забавянето на американския шистов сектор, цените на петрола не успяха да се повишат значително. Сорт Брент започна тази седмица с цена под 60 долара за барел.

Всъщност, дори когато Международната агенция за енергия (МАЕ) понижи оценката си за търсенето на петрол за 2019 г. през миналата седмица до само до 1 млн. барела на ден, най-слабият темп на растеж от години, организацията все още може да надценява търсенето. „Липсата на някакво значително намаляване на прогнозите на МАЕ е особено изненадващо, като се имат предвид ревизиите в посока надолу в последната междинна икономическа перспектива на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която е вградена в модела за търсене на МАЕ”, пише в коментар Standard Chartered.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Зависи за кого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Vatman
преди 4 години
Прогнозите са представени като лоши, но ако се сбъднат ще е добра тенденция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още