Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Повторните блокади срещу COVID-19 смъкват цените на петрола*

Някои щати на САЩ, Китай, Нова Зеландия и Австралия възобновяват частично ограниченията

Повторните блокади срещу COVID-19 смъкват цените на петрола*

Снимка: gettyimages

Цените на петрола се понижават в понеделник, след когато случаите на коронавирусa нараснаха в Съединените щати и други места. В отговор на втората вълна на заразата някои щати и държави да възобновиха частично блокадите, а това може да навреди на търсенето на гориво, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 2,17%, или 0,89 долара, до ниво от 40,13 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 37,59 долара за барел, което е понижение от 0,90 долара, или 2,34%.

Въпреки това се очаква, че сортът Брент ще завърши юни с трето поредно месечно повишение, след като страните от ОПЕК+ удължиха срока по безпрецедентното си споразумение за съкращаване на добива с 9,7 милиона барела на ден до края на юли, докато търсенето на петрол се подобри, след като страните от целия свят облекчиха мерките срещу коронавируса.

Още по темата

Все пак в глобален мащаб случаите на коронавирус надхвърлиха 10 милиона в неделя, докато Индия и Бразилия се сражават с огнища на над 10 000 случая всеки ден. Съобщава се за нови огнища също в Китай, Нова Зеландия и Австралия, което кара правителствата отново да налагат ограничения.

„Втората вълна на заразата ограничава бичите настроения, които видяхме през последните шест до осем седмици“, казва Хауи Лий, икономист от сингапурската банка OCBC

Други фактори, ограничаващи напредването на цените на петрола на този етап, включват ниските маржове на рафиниране, високите запаси на петрол и възобновяването на производството на САЩ, заяви Лий.

Въпреки усилията на държавите от ОПЕК + да намалят доставките, суровинните запаси в Съединените щати, най-големият производител и потребител на петрол в света, достигнаха рекордни стойности.

От друга страна, въпреки че броят на работещите инсталации за петрол и природен газ спадна до рекордно ниско ниво през минала седмица, по-високите цени на петрола  може да подтикват някои производители да възобновят сондажите.

„В следващите една-две седмици ще станем свидетели на проблем с броя на платформите, съизмерим с нарастващото производството на петрол“, заяви Лий.

От своя страна американската петролна компания Chesapeake Energy Corp стана поредната, която подаде молба за защита от фалит в неделя, позовавайки се на високите си дългове и въздействието на коронавируса върху енергийните пазари.

Цената на златото пък бележи ръст от 0,33% до ниво от 1786,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:02 ч

 

 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 1 месец
Повторните блокади срещу COVID-19...
Тиквата ке падне!
2020

Още от Суровини
Надеждите за още стимули от САЩ оскъпяват слабо петрола*