IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивни отзиви от срещата на енергийните министри в Истанбул

Страните членки на ОПЕК провеждат редица срещи в последните дни, за да уговорят условията по постигнатото споразумение в Алжир

18:00 | 12.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Отзивите от неформалната среща между енергийните министри на страните от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) с Русия и Мексико в Истанбул са позитивни, заяви катарският енергиен министър Мохамед ал-Сада, цитиран от Ройтерс.

Ал Сада обясни пред репортери, че има положително разбиране за ситуацията и за ролята на страните от ОПЕК, както и на тези извън организацията, за балансирането на петролния пазар.

Министърът на енергетиката на Алжир Нуредин Бутарфа също определи срещата в сряда като „много положителна“, като изрази надежда за още по-добри резултати във Виена.

Енергийните министри ще се срещнат в австрийската столица по-късно този месец.

Страните членки на ОПЕК провеждат редица срещи в последните дни, за да уговорят условията по постигнатото споразумение в Алжир за умерено намаляване на производството. Това беше първата подобна сделка от 2008 г., за която в момента държавите от ОПЕК търсят подкрепа от страните, които не са членки на организацията.

Представители на някои страни от и извън ОПЕК, включително Русия, Азербайджан и вероятно Мексико, проведоха кръгла маса в сряда по време на World Energy Congress. Въпреки това не се очаква да бъдат взети решения по време на разговорите в Истанбул. 

Международната агенция по енергетика заяви, че глобалните доставки на петрол може да постигнат баланс спрямо търсенето, ако ОПЕК и Русия се договорят за достатъчно стръмно намаляване на добива, но не е ясно колко бързо може да се случи това.

На конференцията в Истанбул руският енергиен министър Александър Новак обяви, че Русия ще запази сегашното си ниво на производство без промяна при сделка. Русия е добивала по 11,1 млн. барела на ден през септември.

В понеделник президентът Владимир Путин каза, че Москва е готова да се присъедини към предложената от ОПЕК сделка. Игор Сечин обаче, шеф на руския петролен гигант Роснефт, заяви, че компанията няма да понижи добива си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още