IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите в Доха започнаха след няколкочасово отлагане

Ще даде ли резултат първият значителен опит да се координира производството между ОПЕК и страните извън организацията за последните 15 години?

17:38 | 17.04.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Разговорите в Доха между някои от най-големите страни производителки на петрол относно замразяването на производството започнаха след няколкочасово отлагане, което дойде, след като текстът на споразумението трябваше да бъде променен отчасти, за да се отрази позицията на Саудитска Арабия спрямо Иран, пише Bloomberg.

„Общото споразумение е налице“, коментира представителят на Еквадор в ОПЕК Уилсън Пастор в интервю за Bloomberg TV преди началото на официалните преговори. „Налице е известно несъгласие спрямо текста, като може би този следобед ще приключим“, каза той и добави, че детайлите по сделката и срещата след това също ще бъдат финализирани.

16 държави, произвеждащи около половината от световния петрол, се събраха в неделя в столицата на Катар, в опит да стабилизират петролния пазар. Това е първият значителен опит да се координира производството между ОПЕК и страните извън организацията за последните 15 години.

От своя страна Саудитска Арабия няма да се съгласи да замрази своите добиви, освен ако това не направят други производители, измежду които и Иран. Представители на Иран на срещата няма, но страната за сега изключи вероятността да се присъедини към споразумението.

Петролът поскъпна, откакто за пръв път през февруари бе предложено добивът да бъде преустановен. Евентуален провал на преговорите ще доведе до силен срив в цената на „черното злато“, прогнозират от Citigroup Inc. Фючърсите върху петрола сорт Брент затвориха при цена от 43,10 долара за барел на борсата в Лондон в петък, като са поскъпнали с над 50% от достигнатото през януари 12-годишно дъно.

„Дискусиите относно производството на Иран са на много високо ниво между Саудитска Арабия, руснаците и страните от Персийския залив“, коментира Пастор.

По-рано в неделя министрите проведоха разговори на закрити врата, коментират две лица, запознати със случващото се. Делегатите също така са посетили двореца на емира на Катар, твърдят анонимните източници.

Всички са „оптимистични“, заяви действащият петролен министър на Кувейт Анас ал-Салех преди срещата, изразявайки надежда сделка да има.

Саудитска Арабия и Русия одобриха предложението да се замрази производството на петрол на нивата от януари до 1 октомври, като се очаква и други страни да го приемат, коментира петролният министър на Оман Мохаммед Ал Руми.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, ще брани пазарния си дял с добиви за 10,3 млн. до 10,4 млн. барела на ден, ако и други производителки се съгласят да замразят добивите, коментира принцът Мохаммед бин Салман в интервю от 14 април.

Споразумението за замразяване на производството не разполага с механизъм за прилагане, подчертава ал Руми от Оман, въпреки че се надява всички да се съобразят с него. Пактът е отворен за други производителки, ако искат да се присъединят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 8 години
да си мерят паламарките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
kloynat
преди 8 години
там кьдето има много кинти е трудно разбирането сега е дошло време да си мерят *** и да се поналодуват от цяалата работа пе4елят потребителите няма лошо но доокога ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Току що Блумбърг, РБК и ред други сайтове обявиха очакваното - преговорите претърпяха пълно фиаско и срещата приключи без подписване на споразумение :))) Утре петрола е поне 4-5% надолу.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Всъщност, коя беше причината за този петролен бум? Постигна ли целта си? Ако е постигната целта - време е да се върне и цената. Ако ли не? - Трябва да се очакват нови дъна в цената или големите трябва да се задоволят с по скромни печалби или да продължат да губят пазарен дял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още