IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията на Рияд за баланса на петролните пазари са основателни

Решението на Саудитска Арабия да ограничи с 1 млн. барела на ден добива през февруари и март отразява спада при търсенето в някои ключови райони

17:00 | 31.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През последните дни все повече анализатори виждат логиката в притесненията на Саудитска Арабия по отношение на възстановяването на търсенето на петрол.

В началото на януари лидерът на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обяви изненадващо намаляване на добива в размер на 1 милион барела на ден за февруари и март. Партньорът на Рияд в по-широкия алианс ОПЕК+ Русия, обяви, че ще се придържа към леко увеличение в добива през въпросните два месеца, пише Bloomberg. 

Когато саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз Бин Салман взе едностранно решение за намаляване на производството, той се позова на опасенията, че възстановяването на търсенето на петрол не е толкова силно, колкото се е очаквало. И изглежда, че в крайна сметка това се оказва един разумен ход.

Въпреки че студеното време в Северна Азия засили търсенето на горива за отопление, се откриват тревожни признаци, че възстановяването на търсенето на транспортно гориво не само е спряло, но всъщност отново е започнало да се свива в някои ключови области.

Появата на ново огнище на коронавирус в Северен Китай доведе до налагане на редица ограничения в много населени места, което притисна търсенето на гориво, докато китайските власти се подготвят за масовите вътрешни миграции около празниците, свързани с китайската Нова година.

ОПЕК ОПЕК

През последната седмица на януари броят на излитащите самолети от китайските летища се понижава с около 50 на сто от средното ниво през декември, сочи проучване на Bloomberg NEF.

И това оказва влияние върху броя на глобалните полети. Търговските полети в световен мащаб се свиват до по-малко от 60% от нивата за 2019 г., притискани не само от китайските ограничения, но и от по-строгите мерки, въведени от Великобритания, и блокадите, възприети в други части на Европа.

Засегнат е не само въздушния транспорт. Използването на лични автомобили също спада в някои от големите градове по света, което хвърля сянка върху перспективите на ОПЕК.

Натоварването на трафика по улиците в Пекин се е понижило през последните седмици спрямо средните нива за 2019 г. Въпреки че не се очаква нивата на трафика да се понижат до дъното, отчетено през февруари 2020 г., когато беше въведена първата блокада, спадът е достатъчно голям, за да предизвика тревога сред петролните производители.

Мащабните ваксинации, свързани с коронавируса, върнаха оптимизма на петролните пазари в края на миналата година. Но физическите пазари, където петролът се търгува с незабавна доставка, изостават от фючърсните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още