IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията около COVID-19 отново поведоха петролните цени надолу*

Ръстът в случаите в САЩ заличи оптимизма от нарастващото търсене

09:23 | 10.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в петък, тъй като притесненията за подновяване на блокадите срещу  коронавируса в Съединените щати преобладаваха над признаците за възстановяване на търсенето на бензин в САЩ от четвъртък.

В тези условия за пазара срещата на панела от експерти от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници на 15 юли е от особена важност, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,44%, или 0,61 долара, до ниво от 41,70 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 38,92 долара за барел, което е понижение от 0,70 долара, или 1,77%.

„Подкрепата ще изчезне след тази седмица, тъй като случаите на коронавирус нарастват в няколко щата на САЩ“, каза Тамас Варга от PVM Oil Associates, добавяйки, че е възможен още по-голям спад в цените.

Данните от американската Администрация за енергийна информация показаха, че запасите от бензин в САЩ са спаднали с 4,8 милиона барела през  миналата седмица, много повече, отколкото очакваха анализаторите, тъй като търсенето достигна най-високото си ниво от 20 март насам.

Но скокът в случаите на коронавирус в няколко щати повдигна перспективата за подновяване на блокадите, което вероятно спряло възстановяване на търсенето на гориво.

Търсенето на бензин в САЩ намалява в райони, където се възстановяват блокадите, въпреки че на Източното крайбрежие, където коронавирусът е под контрол, то се възстановява добре, заяви Лаклан Шоу, ръководител на стоковите изследвания в National Australia Bank.

Съединените щати съобщиха за над 65 000 нови случая на COVID-19 в четвъртък, което е новото най-голямо увеличение, отчетено от страна на дневна база.

Правителството в Австралия ще обмисли в петък намаляване на броя на гражданите, на които е разрешено да се върнат в страната от чужбина, след като властите разпоредиха нова блокада на втория по население град в страната Мелбърн.

Либия, чиито пристанища са блокирани от януари, се опитва да възобнови износа, след като държавната петролна компания вдигна форсмажора на своя нефтен терминал Ес Сидер в сряда. Един танкер обаче беше възпрепятстван да влезе в пристанището.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,16% до ниво от 1801 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:02 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още