IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за икономическите щети засенчиха оптимизма на петролните пазари*

Единствената добра новина е по-слабото увеличение на запасите от суров петрол в САЩ

09:59 | 19.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролните пазари се успокоиха, орязвайки част от ръстовете през вчерашния ден, тъй като нарастването на случаите на коронавирус и по-строгите икономически ограничения по света породиха опасения за по-слабото търсене на гориво, предаде Ройтерс.

Фючърсите на петрола сорт Брент поскъпват с 0,18% до 44,42 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол (WTI) понижават цената си с 0,14% до 41,95 долара за барел.

„Разпространението на случаите на коронавирус и новите ограничения в САЩ и други части на света засегнаха пазарните настроения, тъй като биха попречили на търсенето на гориво“, каза Казухико Сайто, главен анализатор във Fujitomi Co.

Броят на жертвите от COVID-19 в САЩ надмина 250 хил. души. Ежедневните нови случаи на коронавирус в Токио и Южна Корея достигнаха нови рекорди, а Австралия съобщи за силно заразен щам на вируса, който наложи блокиране в цялата държава.

Притесненията относно свързаните с коронавируса икономически щети засенчиха оптимистичните новини от Pfizer и BioNTech, които поискаха разрешение за употреба на новата ваксина в САЩ и Европа.

 „Поевтиняването на акциите в световен мащаб на фона на нарастващите притеснения от пандемията също увеличиха страховете от забавяне на потреблението и търсенето на гориво“, каза Сатору Йошида, стоков анализатор в Rakuten Securities.

В същото време либийската Национална петролна корпорация (NOC) и френската Total засилиха притесненията за свръхпредлагането, обсъждайки усилията на NOC за повишаване на капацитета и увеличаване на производството.

Единствената добра новина, която подкрепи цените, е че запасите от суров петрол в САЩ се повишиха със 768 000 барела миналата седмица, по-малко от очакванията на анализаторите за увеличение от 1,7 милиона барела.

„Все пак дълготрайните притеснения относно глобалното пренасищане на пазара, особено при икономиките, засегнати от COVID-19, вероятно ще ограничат повишаването на цените на петрола“, каза Сайто от Fujitomi, прогнозирайки, че WTI ще се търгува между 40 и 42 долара за барел до срещата на ОПЕК+ този месец.

ОПЕК+, включваща Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други производители, трябва да обсъди политиката на заседание, което ще се проведе на 30 ноември и 1 декември.

Членовете на ОПЕК+ клонят към отлагане на настоящия план за увеличаване на производството през януари с 2 милиона барела на ден, твърдят източници.

* Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още