Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Притесненията за предлагането отново спъват хода на петролните цени*

Търговците се опасяват за бъдещето на сделката в рамките на ОПЕК+ и стабилността на възстановяването на търсенето в САЩ

Притесненията за предлагането отново спъват хода на петролните цени*

Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в четвъртък заради опасенията, че доставките ще бъдат увеличени, ако големите производители не успеят да постигнат очакваното споразумение за удължаване на срока по рекордните съкращения на добива, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,31 %, или 0,52 долара, до ниво от 39,27 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 36,54 долара за барел, което е понижение от 0,75 долара, или 2,01%.

Саудитска Арабия и Русия, двама от най-големите световни производители на петрол, се договориха да подкрепят намаляването на продукцията с 9,7 милиона барела на ден и през юли. Първоначалното споразумение, постигнато в рамките на ОПЕК+ през април, предвиждаше толкова големи съкращения само през май и юни.

Страните обаче не успяха да постигнат съгласие за провеждане на среща на ОПЕК+ в четвъртък, за да обсъдят съкращенията. Въпреки това Москва и Рияд  се обявиха за това страните, които не са изпълнили досегашните си квоти да компенсират предишно неспазване на условията с допълнително понижение на добива.

„Според пазара става все по-сложно да се постигне тази сделка“, казва Лаклан Шоу, ръководител на отдела за стоковите изследвания в National Australia Bank.

Още по темата

„Ако не въведат този механизъм…, това предполага, че идеята за намаляване на производството през юли, ще бъде изоставена“, коментира още той.

Това би означавало, че ОПЕК+ ще се върне към договореностите от април, а именно съкращаване на доставките с до 7,7 милиона барела на от юли до декември, каза той.

Освен това Саудитска Арабия и другите производители от Персийския залив Кувейт и Обединените арабски емирства не планират да продължат с доброволните си съкращения на добива от 1,8 милиона барела на ден след юни, което показва, че предлагането ще се увеличи през следващия месец, независимо от решението на ОПЕК+.

Данните за нарастващите запаси и противоречивата информация за търсенето в Съединените щати, най-големият потребител на петрол в света, също натежават над цените поради опасенията от бавно възстановяване на търсенето в страната.

От Администрацията за енергийна информация (АЕИ) съобщиха в сряда, че запасите от бензин в САЩ са се увеличили с 2,8 милиона барела, което е почти тройно повече от очакваното от анализаторите, докато запасите от дестилирани горива са нараснали с 9,9 милиона барела, или почти четири пъти повече от очакваното.

Търсенето на бензин при търговците на дребно е нараснало за трета поредна  седмица с 296 000 барела на ден  до 7,55 милиона барела на ден, показват данните на АЕИ.

Обаче количеството на дестилираните горива, включително дизела, използван за железопътен превоз, доставено на търговците на дребно, е паднало с 548 000 барела на ден до 2,718 милиона барела на ден, което е най-ниското седмично отчитане от 1992 г. насам.

„Това показва, че възстановяването на търсенето на бензин и дестилирани горива не е с V-образна форма и само подсилва притесненията, че първоначалното ценово възстановяване се е ръководило единствено от предлагането“, каза Шоу.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,06% до ниво от 1704,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:00 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Goldman Sachs: Търсенето на петрол няма да стигне нов пик през това десетилетие