Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Притесненията за вноса на Китай насочват петролните цени в низходяща посока*

Евентуално рязко увеличение на петролните запаси в САЩ може да осигури временно облекчаване на ценовия ръст, смята Джефри Халей от OANDA

Притесненията за вноса на Китай насочват петролните цени в низходяща посока*

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени се понижават на фона на опасенията, че ръстът в търсенето на петрол ще намалее, докато големите икономики се опитват да се справят с ускоряващата се инфлация и с проблемите във веригите на доставка. Въпреки това нарастващите цени на горивата, които се използват за производство на електроенергия, като въглища и природен газ, засега компенсират спадовете, съобщава Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижава с 0,11% до 83,33 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поевтиняват с 0,15 на сто до 80,52 долара за барел.

И двата сорта ограничиха спадовете, след като по-рано фючърсите им поевтиняха с около 70 цента, когато Китай, най-големият вносител на петрол в света, представи данни, според които петролният внос през септември е намалял с 15% на годишна база.

Въпреки това Китай, както и Европа и Индия, остават засегнати от недостига на въглища и природен газ, което повиши цените на горивата, използвани при производството на електроенергия.

Цените на термалните въглища в Китай се повишават до рекордно високи нива в сряда, тъй като скорошните наводнения в ключовата провинция за производството на въглища Шанси влошиха кризата при предлагането. Това става точно когато мерките на Пекин за либерализиране на цените на електроенергията стимулираха търсенето от производителите на електроенергия.

Във вторник Международният валутен фонд (МВФ) намали перспективите си за растеж за САЩ и други големи икономики поради притеснения относно прекъсванията във веригите на доставки и ценовия натиск, които задържат по-нататъшното възстановяване на глобалната икономика от коронавируса.

Силният долар също се отразява на петролните цени, тъй като оскъпява суровината за онези страни, които боравят с други валути.

Въпреки това петролните анализатори продължават да се фокусират върху това дали нарастващите цени на газа и въглищата ще доведат до по-голямо търсене на петролни продукти за производството на електроенергия.

„Налице са нарастващи очаквания, че високите цени на газа и термалните въглища вероятно ще стимулират търсенето на алтернативни горива, като дизел и мазут“, посочват в бележка до клиенти анализаторите на ANZ Research.

Пазарът очаква и данните за петролните запаси на САЩ, забавени с ден заради честването на Деня на Колумб в понеделник (11 октомври). 

Още по темата

Цените на петрола бяха обхванати от волатилност през последните часове, като по-скъпият долар изяде част от печалбите.

Показателите за относителната сила остават в зоната за свръхкупуване. Спекулативното дълго позициониране на фючърсните пазари остава отворена възможността за резки разпродажби в диапазона от 5 до 8 долара за барел в някакъв момент през седмицата, смята Джефри Халей, старши пазарен анализатор за Азиатско-Тихоокеанския регион в OANDA.

Предвид състоянието на физическия пазар спекулативното дълго позициониране може да бъде ограничено, ако данните за петролните запаси в САЩ покажат рязко увеличение, добавя Халей.

„Трябва да следите индексите на относителната сила през тази седмица. Колкото по-навътре в територията на свръхкупуване навлизат те, толкова по-малка ще бъде краткосрочната корекция“, изтъква анализаторът.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчисляват, че американските запаси най-вероятно са се увеличили със 100 хил. барела през седмицата, приключила на 8 октомври, което би отбелязало трета поредна седмица на растеж.

Те също така прогнозират, че запасите от бензин се увеличават с около 100 000 барела, докато запасите от дестилати, където се включват дизел, мазут и гориво за реактивни двигатели, се свиват с около 1 милион барела.

Данните на Американския петролен институт се очаква да бъдат публикувани по-късно в сряда.

*Информацията е актуална към 09:20 ч. българско време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Полша очаква рискове на газовия пазар до одобрението на "Северен поток 2"