IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притиснат между слабо търсене и свръхпредлагане, петролът пак поевтинява*

Разликата в цените между сортовете Брент и WTI е най-малката от 2016 г. насам

09:28 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</span></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола продължават своя спад в понеделник, след като аварийното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ и други централни банки в  световен мащаб не успя да успокои инвеститорите. В същото време петролните пазари са повлияни и от ценовата война, която продължава да се разраства между топ производителите на суровината, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,94 долара, или 5,74%, до ниво от 31,89 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 30,43 долара за барел, което е понижение с 1,30 долара или 4,1%.

Пазарните стойности на петрола попаднаха под силен натиск както от страна на търсенето, така и от страна на предлагането. Притесненията за намаляващото търсене заради пандемията от коронавирус бяха съчетани със страховете от свръхпредлагане, след като Саудитска Арабия увеличи добива и намали цените си, за да подпомогне продажбите си в Азия и Европа.

По-рано този месец държавите от ОПЕК и Русия не успяха да се договорят за удължаване на срока по споразумението за намаляване на производството, което поддържа цените от 2016 г. насам.

От друга страна Фед извънредно намали референтните си лихвени проценти в неделя за втори пореден път през този месец и заяви, че през следващите седмици ще влее в икономиката ликвидност на стойност 700 милиарда долара, за да намали напрежението на финансовите пазари.

„Страхът остава основен проблем тук, тъй като пазарните участници не са убедени, че облекчаването на паричната политика и инжекциите на ликвидността ще решат по същество кризата в здравеопазването“, каза икономистът на OCBC Bank Селена Линг.

Въпреки огромния спад на цените на петрола и природния газ от миналата седмица, броят на инсталациите в САЩ се е повишил за втора поредна седмица до най-високото си ниво от декември, заявиха от компанията за енергийни услуги Baker Hughes Co в петък.

Все пак се очаква броят на платформите да намалее, тъй като производителите задълбочават съкращаването на разходите за ново сондиране.

Американските производители изразяват притесненията си за разликата в цените между сортовете Брент и WTI, която е най-малката от 2016 г. насам. Това прави суровия петрол в САЩ неконкурентен на международните пазари. Очаква се износът му да спадне с по 1 милион барела на ден през април и май, твърдят източници.

„Големият губещ ще бъдат американски шисти. Вероятно доста скоро републиканското правителство ще се изправи пред необходимостта за спасяване на силно задлъжнялата индустрия“, заяви Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

От своя страна цената на златото бележи ръст  от 1,79% до ниво от 1543,8 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:08 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още