IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на шистов петрол в САЩ повишават продукцията си

По-високите цени на петрола през последните седмици позволяват на компаниите да отворят част от затворените си кладенци

12:20 | 14.05.15 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като месеци наред американските производители на шистов петрол съкращаваха продукцията си, компаниите заявиха, че са готови да пуснат платформите си отново в действие, с което ще тестват за пръв път способността си да реагират бързо на повишаващите се цени на петрола, коментира The Wall Street Journal.

Миналата седмица EOG Resources Inc. заяви, че ще повиши продукцията си, ако цените в САЩ се задържат на сегашните си нива, а Occidental Petroleum Corp. увеличи планираното си производство за годината. Други производители също казаха, че отварят кладенците си, ако цената на суровия петрол достигне 70 долара за барел.

Ръстът на продукцията в САЩ, както и по-голямото производство на доставчици като Русия и Бразилия, може да сложи край на ръста от 40% на цените на суровия петрол от март насам и да ги намали по-късно през годината, казват анализатори.

„Доставките от САЩ могат бързо да нараснат в отговор на последното възстановяване на цените“, казва Том Пъг, икономист в Capital Economics. “Основавайки се на историческата връзка с цените, спадът в броя на сондиращите платформи вече изглежда твърде голям и е вероятно те отново да започнат работа през следващите няколко месеца".

В отговор на действията на американските производители светът ще трябва да наложи контрабаланс срещу големите колебания на пазарите в каквато и посока да са те. Но тази нова гъвкавост не е изцяло тествана по време на голям пазарен срив.

Когато цените паднаха през миналата година, шистовите компании започнаха бясно да затварят платформи. След 22 поредни седмици на агресивни спирания, индустрията остана с 930 по-малко платформи, което е 58% спад в сравнение с върха от 1609 платформи през октомври, казват от Baker Hughes.

И докато според данни на Международната агенция по енергетика ръстът на продукцията в САЩ отбелязва забавяне, световните производители, включително Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), не само, че не намаляват продукцията си, но и в много случаи добиват повече.

Цялото това ново количество може да се отрази на цените през останалата част от годината. Според Пъг цената на суровия петрол сорт Брент ще достигне 60 долара за барел до края на 2015 г.

Скоростта на реакциите на шистовите производители не е дадена. ОПЕК може да си позволи да влияе на цените, тъй като правителствата на няколко ключови нейни членки, особено Саудитска Арабия, са инвестирали милиарди долари в разработването на свободен капацитет – кладенци, които бързо могат да включват и изключват при криза.

Шистовите производители от своя страна са обикновено по-малки независими играчи, които реагират на цените, а не на капризите на своите правителства. Все още не е ясно дали потокът от пари, който помогна за стартирането и развитието на шистовия бум, може да бъде изключван и включван толкова бързо, колкото петрола.

През миналите петролни цикли компаниите изпитваха затруднения да включват бързо веднъж спрените кранчета заради логистични трудности като осигуряване на оборудване и привличане на наскоро освободени служители обратно към петролните полета.

По-ниските цени на петрола дадоха тласък на бизнеса и клиентите. През изминалите цикли това обикновено е довеждало до повишено търсене на суровината. Традиционните производители на петрол, включително много от световните най-големи частни производители, намаляват разходите и инвестициите по начини, които не могат да бъдат променени толкова бързо, подобно дейността на шистовите кладенци. И макар че това би наложило повишение на цените, американското шистово производство засега представлява много малък дял от световните доставки на петрол.

Според Паскал Менгес, мениджър на Lombard Odier Global Energy Fund, “неконвенционалните производители от Северна Америка нямат способността да снабдят целия свят. Те произвеждат около 5-6 млн. барела на ден, докато светът консумира над 90 млн. барела на ден, като това количеството расте“.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
С риск да засегна "минуслията", да попитам:- Страхуваш ли се от новото, приятел? Или, като нямаш идея в главата, освен завист, не ти остана друго? Хайде, кажи:1. Не е възможно?2. Или ти нямаш представа, как да стане? Дай да видим какво те мъчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Любопитно, на какво си дължат минусите :)1.Поставилият ги, възможно, знае повече за MDP от автора?или,2. Не знае, ама така, за спорта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Много скоро едва ли ще качат цените чак толкова. Но, в обозримо бъдеще - най-вероятно, да. Да - докато тръгне MDP-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
А, De Facto, възможните места за натрупване на залежи в света /говорим за подводните такива/ далеч, далеч НЕ СА проучени. Дали сте забелязвали не знам но, огромните залежи /с изключение на тези в континентална Русия и Щатите/ са на скромно разстояние от зоните, в които контактуват континенталните плочи.Освен това, ако /когато?/ американци, израелзи и канадци се възползват от метода на чичо Харолд Винегар /модифициран и приложен с MDP - технологията, от която именно аз държа ключа/ ще се отприщи нов поток петрол, дето още никой няма и приблизителни сметки за него.Ако не снижение, то предстои поне дълготрайно стабилизиране на цените. Вярвайте или не. 'ку щети ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
sssaaa
преди 8 години
Много скоро ще видим още по-сериозно повишаване на цената на петрола от колкото през последните 1-2 седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Да се смея ли да плача ли ?! за това - неконвенционалните производители от Северна Америка нямат способността да снабдят целия свят. Те произвеждат около 5-6 млн. барела на ден, докато светът консумира над 90 млн. барела на ден, като това количеството растеСАЩ внасят около 40% от сегашната си консумация тоест те немогат да задоволят собствената си консумация а се изхвърлят - http://***.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumiraЗа мен е престъпление 320млн. да консумират повече от Китай,Индия и Япония взети заедно и съм събрал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443Запасите на петрол са завишени и бивши директори на ОПЕК ,ШЕЛ и директор на енергиен отдел в ЦРУ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Доклада на ООН е грешен заради сгрешените запаси на петрола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 8 години
не са поумнели, даже и пропагандата им е същата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 20
Mavi Goz
преди 8 години
Вежди ли изписахме, или очи извадихме?! Такива аматьори никога не са управлявали в САЩ! Или пък враговете им много да са поумнели...? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още