IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ОПЕК спада преди старта на поредното съкращение

Предлагането от страна на Организацията на страните износителки на петрол е спаднало с 90 000 барела на ден до 29,55 милиона барела през декември

17:10 | 02.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;pixabay.com</p>

Снимка: pixabay.com

Продукцията на ОПЕК е намаляла през миналия месец, тъй като няколко производители от Персийския залив са започнали прилагането на допълнителни ограничения, насочени към балансиране на глобалните петролни пазари, информира Bloomberg.

Саудитска Арабия, Ирак и Обединените арабски емирства са намалили производството си през декември, последния месец преди влизането в сила на нови, още по-дълбоки, ограничения през тази година.

Предлагането от страна на Организацията на страните износителки на петрол е спаднало с 90 000 барела на ден до 29,55 милиона барела през декември, сочи проучване на Bloomberg по данни на Rystad Energy AS и JBC Energy GmbH. петрол петрол

Коалицията постигна съгласие в началото на миналия месец за задълбочаване на съкращенията в производството с цел предотвратяване на свръхпредлагане през първото тримесечие на 2020 г.

Проучването показа, че Саудитска Арабия, най-големият член на ОПЕК, вече е много близо до желаното ниво на производство. С продукция от 9,83 милиона барела на ден кралството е намалило производството си почти двойно на обещаното по сделката от миналата година. Новата самоналожена квота на държавата възлиза на 9,7 милиона барела на ден.

Обединените арабски емирства също са намалили продукцията си с повече, отколкото се изисква съгласно изтичащото споразумение, произвеждайки 3,04 милиона барела на ден.

Ирак е ограничил производството си с 60 000 барела на ден през декември до производствената норма от 4,65 милиона на ден. Държавата ще трябва да намали добива си с още 180 000 барела, за да постигне, заложената за 2020 г. квота.

Нигерия, която отряза продукцията си с 30 000 барела през декември след многократни уверения, че ще спазва задълженията си, остана с производство малко над квотата за 2019 г.

Русия, най-големият производител в групата ОПЕК+, също показва подобни резултати. Производството на суров петрол и кондензат на страната достигна по-високи от заложените нива през миналата година, въпреки обещанията за намаляване. 

Съгласно новото споразумение, което влиза в сила от този месец, 23-те държави в мрежата на ОПЕК + се съгласиха да увеличат общите си съкращения с 500 000 барела на ден до 1,7 милиона барела на ден. От своя страна Саудитска Арабия обеща още по-големи съкращения на продукцията.

Дали Риад е доволен или не от напредъка на партньорите му, ще стане по-ясно, когато картелът проведе следващото си заседание в началото на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още