IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на петрол в Русия пада до 9-годишно дъно през 2020 г.

Страната надвишава малко договорената с ОПЕК+ квота за добивите

11:16 | 02.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Производството на суров петрол и кондензат в Русия спада до деветгодишно дъно през 2020 г. след 11 последователни години на растеж, тъй като страната участва в историческото споразумение за ограничение на добивите на ОПЕК+, предава Bloomberg.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници осъществиха безпрецедентно съкращаване на производството от май насам заради глобалните блокади за ограничаване разпространението на коронавируса, които силно свиха търсенето на петрол и горива.

Русия пое най-голямата тежест от тези съкращения заедно с фактическия лидер на ОПЕК, Саудитска Арабия.

През цялата година Русия е произвела 512,7 млн. т суров петрол и кондензат според предварителните данни на звеното на Министерството на енергетиката CDU-TEK. Това се равнява на дневна продукция от 10,27 млн. барела. Липсват обаче отделни данни за кондензата, което затруднява оценката на това дали страната се придържа към сделката.

производство производство

Коалицията ОПЕК+ върна някои спрени доставки на пазара през август, като даде на Русия квота от 8,99 млн. барела дневно до края на годината – с 500 хил. барела по-голяма в сравнение с периода май-юли.

Според данните на Международната агенция по енергетика Русия малко е надвишила квотата си – с около 100 хил. барела дневно, вижда се от месечния пазарен доклад на Агенцията.

Тази година ОПЕК+ ще повиши дневния добив на суров петрол с месечна стъпка от по 500 хил. барела, като се придържа към предишния си план за увеличаване на добива с почти 2 млн. барела на ден считано от 1 януари.

Министрите на енергетиката на страните от ОПЕК+ се договориха да се събират всеки месец, за да обсъждат точното увеличение, което ще позволи на алианса да реагира на промени, свързани с динамиката на пандемията. В понеделник ще бъде взето решение за предлагането през следващия месец.

„Ако ситуацията е нормална, стабилна, ние ще подкрепим увеличението“, коментира вицепремиерът на Русия Александър Новак миналия месец в отговор на въпрос дали Русия ще поиска допълнително увеличение от 500 хил. барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още