Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Производството в ОПЕК се е понижило до 5-годишно дъно през май

Цените на петрола навлязоха на меча територия през миналата седмица, потъвайки до под 60 долара за барел на борсата в Лондон за първи път от януари насам

Производството в ОПЕК се е понижило до 5-годишно дъно през май

Снимка: Архив Ройтерс

От Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заявиха в месечния си доклад, че напрежението в международната търговия вреди на търсенето на петрол, намалява прогнозите за потреблението му и чертае път за нови предизвикателства, съобщава Bloomberg.

Производството на петрол в рамките на картела е спаднало през май до петгодишно дъно с 236 хил. барела на ден до 29,88 млн. барела на ден. ОПЕК изпомпва под 30 млн. барела петрол за първи път от юни 2014 г., допълва CNBC. 

Още по темата

ОПЕК, чиято среща предстои в края на юни, посочи, че търсенето е нараснало с по-малко от 1 млн. барела на ден през първото тримесечие, което е малко под последната прогноза. В същото време световната икономика се насочва към най-слабия си растеж от десетилетие заради продължителната търговска война между САЩ и Китай. ОПЕК очаква производителите извън групата да увеличат производството си с 2,14 млн. барела през тази година, което означава, че ръстът в предлагането ще е по-голям от търсенето.

„През първата половина на тази година продължаващото напрежение в световната търговия се е увеличило, което води до по-слаб растеж на световното търсене на петрол“, се казва в месечния доклад ОПЕК.

Цените на петрола навлязоха на меча територия през миналата седмица, потъвайки до под 60 долара за барел на борсата в Лондон за първи път от януари насам заради притеснения, че слабото търсене ще доведе до увеличаване на запасите дори ако ОПЕК и неговите съюзници продължат да ограничават предлагането. Цените на петрола скочиха с по около 3% заради информация за нападнати петролни танкери в Персийския залив.

Въпреки че от ОПЕК намалиха оценките си за търсенето на петрол през първото тримесечие, запазват прогнозите си за цялата 2019 г., като смятат, че потреблението ще се ускори през останалата част от годината. Очакванията са световното търсене да нарасне с 1,14 млн. барела на ден или 1,2% средно за тази година в сравнение с прогноза за 1,21 млн. барела на ден в доклада от миналия месец.

От доклада става ясно още, че ако ОПЕК поддържа производството на сегашните нива, тогава световните пазари трябва да се затегнат значително през третото тримесечие, с около 1,3 млн. барела дневно. Производството на нейните 14 членове е спаднало с 236 хил. барела на ден до 29,9 млн. барела на ден миналия месец, след като САЩ затегнаха санкциите срещу Иран.

Производството в Саудитска Арабия се е свило със 76 хил. барела на ден до 9,69 млн. барела на ден. Кралството продължава доброволно да изпомпва доста под квотата си от 10,31 милиона барела на ден.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих каза в Санкт Петербург миналата седмица, че организацията е съгласувана да запази своите ограничения върху продукцията през останалата част от 2019 г. и очаква само подобен ангажимент от страна и на съюзника си Русия.

Тъй като процъфтяващата американска шистова промишленост води производството на САЩ към нови рекорди, министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства дори посочи, че ОПЕК може да се наложи да ограничи доставките и през 2020 г. Картелът изпомпва около 40% от световния петрол.

Доставките на петрол от Иран и Венецуела продължават да намаляват, като и двете страни са засегнати от американски санкции. В Иран производството е спаднало с 227 барела на ден до 2,37 млн. барела, докато производството във Венецуела се е понижило с 35 хил. барела до 741 хил. барела на ден. Нигерия, най-големият производител в Африка, също отбеляза спад в производството от 92 хил. барела на ден до 1,73 млн. барела на ден. Производството в Ирак и Ангола нараства.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Явно складовете са пълни и излиза по-евтино да намалят...

Още от Суровини
МАЕ: Не очакваме „голямо покачване“ на петролните цени