IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пшеницата поевтиня след отмяната на руското ембарго върху износа на зърно

Очакваната по-добра реколта заради подходящото време също допринася за спада на цените на световните пазари

14:52 | 31.05.11 г.
<p>
	Снимка: <span lang="bg-BG" style="font-weight: normal; ">sxc.hu</span></p>

Снимка: sxc.hu

Цените на пшеницата на световните пазари регистрираха най-големия си спад за последните 3 седмици след решението на Русия за отмяна на ембаргото за износ на зърнени култури от 1 юли, съобщи Bloomberg.

Юлските фючърси за пшеница на Чикагската стокова борса днес поевтиняха с 4,4% до 7,84 долара за бушел, което е най-голямото еднодневно понижение на цената от 11 май насам. Към обед спадът забави своя устрем и вече е 2,38%.

За последните 12 месеца цените по фючърсите нараснаха със 79%, като голямо влияние за това оказаха наводненията в Канада и Австралия.

„Слабото подобрение в климатичните условия за реколтата и решението на руските власти за отмяната на ембаргото доведе до спад на ценита на пшеницата на световните пазари“, цитира Bloomberg Люк Матюс, експерт по суровините в  Commonwealth Bank of Australia.

През уикенда Русия отмени ембаргото за износ на зърнени култури от 1 юли. Временната забрана за износ на пшеница, ечемик, ръж, царевица и брашно бе въведена от руското правителство на 15 август 2010 г. с първоначален срок 31 декември 2010 г., но след това бе удължена до 30 юни 2011 г. с изключение на брашното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още