IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се икономики настъпват на газовия пазар

МАЕ обаче сви прогнозата си за търсенето на петрол в света през четвъртото тримесечие заради слабостта в Европа и въздействието на урагана Санди върху САЩ

14:15 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Развиващите се икономики настъпват на газовия пазар

Международната агенция по енергетика (МАЕ) сви прогнозата си за световното търсене на петрол за четвъртото тримесечие, позовавайки се на слабостта в Европа и на въздействието на урагана Санди върху САЩ, но очаква силно търсене от развиващите се страни, където предвижда търсенето на суровината да нарасне с най-бързото си темпо от почти 2 години насам, съобщи CNBC.

В месечния си доклад за петролния пазар МАЕ понижи оценката си за търсенето на петрол в световен мащаб през четвъртото тримесечие с 300 000 барела дневно. Като цяло агенцията орязва предвижданията си за търсенето на петрол през четвъртото тримесечие с 850 000 барела дневно спрямо юнската си прогноза.

„Слабият икономически фон – при предвиждания за растеж на световната икономика от 3,3% за настоящата година и от 3,6% за 2013 г. - продължава да сдържа ръста в търсенето на петрола във всяко отношение“, добавят оттам.

На слабото търсене в развитите страни рязко контрастира със скока на търсенето в държавите извън Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като най-забележим е той в Китай, отбелязват от МАЕ.

Агенцията коригира оценките си за предполагаемото търсене през септември в посока към повишение с над 500 000 барела дневно.

Добивът на петрол в Иран вероятно е нараснал със 70 000 барела дневно през октомври въпреки новите тежки санкции, въведени срещу енергийния и банков сектор на страната от Европа и САЩ. „При положение, че по-голяма част от иранския петрол се реализира в Азия, основното влияние на новите мерки на ЕС вероятно ще бъдат насочени срещу финансовия сектор в страната“, коментират от МАЕ.

Търсенето на петрол от страните извън ОИСР през третото тримесечие на 2012 г. се очаква да е нараснало на с 1,4 млн. барела дневно, или 3,2% на годишна база до 43,9 млн. барела дневно.

„Ако бъде потвърдено, това разширяване на търсенето от страните извън ОИСР ще отбележи най-бързото темпо на ръст от първото тримесечие на 2011 г.“, изтъкват от МАЕ. „Рисковете при прогнозата за търсенето от държавите извън ОИСР са за корекция към повишение, като по-бързото икономическо възстановяване евентуално ще доведе до допълнително търсене на петролни продукти“, добавят оттам.

От агенцията посочват, че остават скептично настроени дали темпото на разширение на търсенето в Китай може да се запази, преди да станем свидетели на последователен силен икономически ръст в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още