IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордният ръст на заразените с COVID-19 натежава над цените на петрола*

Това се случва, въпреки че през миналата седмица Ирак и Казахстан се съгласиха да затегнат доставките си

09:13 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник въпреки ограничените доставки от големите производители, тъй като търговците изразяват притеснения, че рекордното увеличение на случаите на коронавирус в световен мащаб може да ограничи възстановяването на търсенето, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,28%, или 0,12 долара, до ниво от 42,07 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 39,48 долара за барел, което е понижение от 0,27 долара, или 0,68 %.

И двата сорта отчетоха ръст в пазарните си стойности с около 9% през миналата седмица, а фючърсите върху Брент се насочиха към тр. нар. „изоставане". Това е пазарното условие, при което цената на форуърдния или фючърсен договор се търгува под очакваната спот цена при падежа на договора и обикновено е индикация за затягане на доставките.

В Съединените щати и Канада броят на работещите инсталации за нефт и природен газ спадна до рекордно ниско ниво, въпреки че по-високите цени на петрола подтикнаха някои производители да започнат отново сондажите.

Ирак и Казахстан дадоха обещание да изпълнят ангажиментите си по споразумението за намаляване на производството на петрол по време на срещата на панел от експерти на ОПЕК+ в четвъртък.

Въпреки това групата ОПЕК+, състояща се от Организация на страните износители на петрол и техните съюзници, включително Русия, все още не е решила дали да удължи рекордното намаление на доставките от 9,7 милиона барела на ден с четвърти месец до края на август.

Цените на петрола също бяха подкрепени от възстановяване на търсенето на гориво в световен мащаб след срива през април и май по време на блокадите срещу коронавируса.

Все пак Световната здравна организация отчете рекорден скок на случаите на коронавирус в световен мащаб в неделя, като най-голямо увеличение се наблюдава в Северна и Южна Америка.

„Потенциалните икономически щети от нов кръг от мерки за противодействие на COVID-19 вероятно ще намалят ентусиазмът на инвеститорите“, заяви Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets.

От своя страна, цената на златото бележи ръст от 0,84% до ниво от 1767,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:53 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още