Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Рекордното производство даде тласък на печалбата на Total

Добивът е достигнал рекордно ниво от 2,8 млн. барела петролен еквивалент на ден през 2018 г.

Рекордното производство даде тласък на печалбата на Total

Снимка: Архив Ройтерс

Френският енергиен гигант Total отчете ръст на коригираната си печалба от 10% през последното тримесечие на 2018 г. на годишна база. С това печалбата за цялата година нараства с над една трета.

Според представените данни производството е достигнало рекордно ниво от 2,8 млн. барела петролен еквивалент на ден през 2018 г., съобщава Ройтерс. Основна причина е започването на нови операции и увеличаването на производството в Австралия, Ангола, Нигерия и Русия.

Още по темата

Това на свой ред представлява увеличение от 28% на печалбата за годината, която достига до 13,6 млрд. долара.

„Тези превъзходни резултати отразяват силния растеж от над 8% на производството на въглеводороди на групата“, заяви главният изпълнителен директор Патрик Пуян.

Във вторник конкурентът на френската компания BP отчете удвояване на печалбата си благодарение отново на производството. Royal Dutch Shell, Exxon Mobil и Chevron също представиха данни за тримесечието, които бяха по-добри от очакваното, тласкани от по-големия добив в САЩ, където петролните гиганти инвестираха милиарди през последните години.

От Total заявиха също, че резултатите ще позволят на компанията да увеличи дивидента си, който нарасна с 3,2% през 2018 г. и се планира увеличение с още 3,1% през 2019 г.

Също така компанията планира обратно изкупуване на акции на стойност 1,5 млрд. долара през 2019 г., след като изкупи същото количество и през миналата година.

Total възнамерява и да прекрати схемата за получаване на дивидент под формата на акции от юни 2019 г.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Какво може да се очаква от ОПЕК+ през лятото?