IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ОПЕК за добива и свитите запаси в САЩ подкрепят цените на петрола*

Малко по-рано сортът Брент достигна най-високата си цена от 20 февруари, а в сряда и сортът WTI

10:10 | 04.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на петрола продължават да растат и в четвъртък, след като групата ОПЕК+ запази политиката си на съкратен добив, а запасите от суровината в САЩ намаляха до най-ниското си равнище от миналия март.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,43% до 58,94 долара за барел, като по-рано по време на азиатската сесия достигна най-високата си цена от 20 февруари 2020 г.

От своя страна фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) увеличават стойността си с 0,9% до 56,19 долара за барел, след като в сряда достигнаха най-високата си цена от година.

„Цените на петрола се увеличават, след като ОПЕК+ убеди енергийния пазар, че са решени да ускорят ребалансирането на пазара, без да се бавят“, посочва Едуард Моя старши пазарен анализатор в OANDA.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, удължиха настоящата си политика за добив на среща в сряда – знак, че производителите са доволни от резултатите въпреки несигурните изгледи за възстановяване на търсенето заради пандемията.

Според документ, видян от Ройтерс във вторник, ОПЕК очаква съкращенията да продължат да държат пазара в дефицит и през 2021 г., въпреки че групата сви прогнозата си за търсене.

Цените бяха подкрепени в четвъртък и от понижението на американските запаси с 994 000 барела миналата седмица до 475,7 млн. барела – най-ниското им равнище от март, заяви американската Администрация за енергийна информация. Очакванията в проучване на Ройтерс бе за увеличение от 446 000 барела.

Продължаващият напредък в разпространението на ваксините срещу коронавирус също е важен двигател за поскъпването на цените, посочва Едуард Моя.

Пазарът бе стимулиран също и от новината, че демократите в американския конгрес направиха първи стъпки към приемане на предложението на президента Джо Байдън за 1,9 трлн. долара икономически помощи.

В отделен случай САЩ заведоха дело за конфискуване на петрол, който според тях идва от Иран, а не от Ирак, както се посочва в придружаващите го документи.

*Информацията е актуална към 9:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още