IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ОПЕК+ за добива понижава цените на петрола*

Още доказателства за затягането на пазара дойдоха в сряда, когато стана ясно, че резервите на САЩ са намалели със 7,2 млн. барела миналата седмица

09:30 | 02.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в четвъртък, след като ОПЕК и съюзниците ù потвърдиха плана си да увеличат добива, залагайки на това, че пазарът ще може да абсорбира допълнителното снабдяване, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху двата водещи сорта поевтиняват с по 0,4%, като американския лек суров петрол достига цена от 68,30 долара за барел, а сортът Брент - 71,34 долара за барел.

Министрите от страните в ОПЕК и съюзниците потвърдиха плануваното увеличение на добива с 400 хил. барела на ден за октомври. В същото време доклад на властите в САЩ показа ново свиване на резервите там.

Суровият петрол поскъпна с около 40% тази година с възстановяването на потреблението след края на голяма част от блокадите заради коронавируса, въпреки че голяма част от ръста дойде през първото полугодие. На този фон от ОПЕК постепенно възстановяват спрения заради пандемията добив.

“Без изненада от производителите от ОПЕК+ за доставките петролът понася удар, тъй като тревогите около разпространението на делта варианта на Covid, както и новите варианти, остават, продължавайки да тежат на световното търсене”, коментира Уил Сунгчи Юн, старши анализатор на VI Investment Corp. Според него американският лек суров петрол “е вероятно да продължи да се търгува (в диапазона на - бел.ред.) 60-те долара, но ще му е трудно да скочи над 70 долара”. 

Още доказателства за затягането на пазара дойдоха в сряда, когато стана ясно, че резервите на САЩ са намалели със 7,2  млн. барела миналата седмица до най-ниското си ниво от почти две години. В същото време запасите от петролни продукти, друг измерител на търсенето, са на най-високото си равнище от 90-те насам.

Трейдърите също така имат предвид и възстановяването на добива в САЩ след преминаването на урагана “Айда”. Повечето обекти успяха да избегнат по-сериозни щети и се очаква да се върнат към обичайната работа тази седмица, според IHS Markit.

*Информацията е актуална към 8:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още