Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Рияд и Москва са постигнали предварително съгласие за ръст на петролните добиви

Ако увеличението на цените на нефта продължи, това ще предизвика реакция на големите потребители, а Саудитска Арабия и Русия не искат това, според анализатор

Рияд и Москва са постигнали предварително съгласие за ръст на петролните добиви

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Саудитска Арабия и Русия са постигнали предварителна сделка за постепенно увеличаване на добивите на петрол в рамките на организацията ОПЕК+ през следващите месеци, съобщават делегати на страните, участвали в срещата, цитирани от Bloomberg.

Все още се водят преговори по детайлите за повишаването на доставките, посочват делегатите, които са говорили при условие за анонимност.

Обсъжданото предложение би добавило около 2 милиона барела на ден към продукцията на картела от август до декември, допълват източниците на медията.

Прилагането на споразумението ще зависи от преговорния процес между Иран и САЩ, които се стремят да съживят своя ядрен пакт и да премахнат санкциите върху износа на петрол от ислямската република, допълват източниците на агенцията. Това би удължило срока на намаленията на добива на ОПЕК+.

Развиващият се дебат между Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници има големи последици за петролния пазар и по-широката икономика.

Суровият петрол поскъпна с около 50% тази година, като възстановяването на търсенето изпреварва съживяването на доставките на ОПЕК+ след дълбоките съкращения от миналата година. Ръстът на цените на петрола, в съчетание с увеличението на цените на други суровини, кара централните банки отново да се тревожат за инфлацията.

Ситуацията показва как Саудитска Арабия и Русия отново стават двигатели на световния енергиен пазар - забележително завръщане от отрицателните цени преди малко повече от година.

ОПЕК+ вече е в процес на възстановяване на доставките на суров петрол, спрени миналата година в началото на пандемията. Коалицията реши да добавя около 2 милиона барела дневно на пазара от май до юли и въпросът, който сега стои пред министрите на енергетиката на държавите членки в организацията, сега е дали да продължат следващия месец.

Още по темата

Пазарът изпитва дефицит на предлагане през голяма част от тази година, тъй като нарастването на продукцията на групата не е в крак с възстановяването на търсенето. Според картела това е напълно необходимо средство за защита - единственият начин да се изчерпа огромният излишък от запаси от гориво, които се натрупаха в резултат на блокадите и ограниченията заради вируса.

Сега данните на групата показват, че запасите от петрол са се върнали до средните нива, тъй като продължава силното оживление в потреблението и разхода на горива. Търсенето през втората половина на годината ще бъде с 5 милиона барела на ден по-високо, отколкото през първите шест месеца, заяви генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо във вторник.

Все пак има някои рискови фактори, които могат да се отразят на пазара. Съществува риск от приток на доставки, ако САЩ постигнат ядрено споразумение с Иран. По-силно инфекциозният вариант Делта на коронавируса връща блокадите в някои държави и предизвиква тревожно нарастване на случаите в други страни, което поставя заплахи пред търсенето.

Картелът също е изправен пред опасност от реакция на големите потребители, вкл. САЩ, ако цените на петрола продължат да растат. Дармендра Прадхан, министър на петрола и природния газ за Индия - третият по големина вносител на суров петрол в света, коментира пред представители на ОПЕК миналата седмица, че високите цени „добавят значителен инфлационен натиск".

„Последното, което Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, дори Русия, искат, е 85 долара за барел, а още по-малко – 100 долара“, коментира Боб Макнали, президент на Rapidan Energy и бивш служител на Белия дом, в четвъртък пред Bloomberg Television. „Досега във Вашингтон беше тихо. Когато се приближим до 80 долара за барел, това ще задейства алармените звънчета относно риска, който това крие за икономическото възстановяване“, допълва той.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Какво може да успокои истеричния газов пазар?