Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Рияд: Споразумението за съкращения в добива на петрол е в ръцете на Мексико

Дискусиите около добива между енергийните министри от ОПЕК+ ще продължат и днес

Рияд: Споразумението за съкращения в добива на петрол е в ръцете на Мексико

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман. Снимка: Bloomberg

Окончателното споразумение на ОПЕК+ относно съкращаването на добива с 10 млн. барела на ден, което беше договорено в четвъртък, зависи от присъединяването на Мексико към инициативата, заяви по-рано днес министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман, цитиран от Ройтерс. 

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и другите съюзници, известни още като ОПЕК+, очертаха своите планове в четвъртък за намаляване на добива на петрол с повече от една пета, но заявиха, че окончателното споразумение зависи от подписването на договора от Мексико, след като страната се поколеба да се включи към съкращенията, когато беше призована да го направи.

Дискусиите около добива между енергийните министри ще продължат и днес. 

Още по темата

„Надявам се (Мексико) да види ползата от това споразумение не само за себе си, но и за целия свят. Това споразумение зависи от това Мексико да го приеме “, заяви по телефона принц Абдулазиз бин Салман.

Глобалното търсене на петролни горива се понижи с около 30 млн. барела на ден, или с 30% от всички глобални доставки, тъй като мерките, предприети от страните за борба с коронавируса, доведоха до мащабно приземяване на самолетите на различните авиокомпании, като в същото време значително свиха употребата на автомобили и ограничиха икономическата активност.

Саудитска Арабия ще бъде домакин на извънредна среща чрез видеоконференция в 14 ч. българско време в петък (10 април) на енергийните министри на страните от Г-20.

Според Абдулазиз САЩ, Канада и Бразилия вероятно ще предприемат съкращения по „свой начин“, използвайки собствени подходи.

„Не е наша работа да диктуваме на другите това, което те биха могли да направят въз основа на обстоятелствата в техния национален мащаб“, подчерта саудитският енергиен министър.

Той добави, че очаква други производители да се присъединят към усилията на страните за намаляване на доставките на петрол за стабилизиране на петролните пазари.

Планираните ограничения на продукцията от страна на ОПЕК+ възлизат на 10 млн. барела на ден, или 10% от глобалните доставки, като се очаква допълнително свиване с още около 5 млн. барела на ден, което да бъде предприето от други нации, неучастващи в споразумението, за да се справят с най-сериозната петролна криза от десетилетия.

Споразумението ще отнеме около 11,3 млн. барела на ден реално предлагане на суров петрол на пазара, "при условие че Мексико се съгласи", подчерта принц Абдулазиз.

Саудитска Арабия се съгласи с по-ниска базова линия за намалението на производството си, след като първоначално настоя да използва като база производството от април, което достигна 12,3 млн. барела на ден.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ако Доналд не измисли нещо скоро ще му секнат кранчето.
0
 
1
 
2
kamak61 до: Achtung
преди 5 месеца
0
 
3
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Защо Мексико да поема ангажименти, а една Бразилия да си действа както намери за добре, помпане докато се напълнят хранилищата и цените вземат да клонят към 0 или под.

Още от Суровини
Петролът поскъпва в петък, но е напът към седмичен спад*