IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rio Tinto договори финансиране за 4,4 млрд. долара

Втората по големина добивна компания в света ревизира разходите за мината си за добив на мед и злато в Монголия

12:15 | 15.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Оюу-Толгой в Монглия.<em> Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Оюу-Толгой в Монглия. Снимка: Архив, Ройтерс

Втората по големина добивна компания в света - Rio Tinto Group, ревизира прогнозираните разходи за разширяване на мината си за добив на мед и злато в Монголия, след като договори финансов пакет за 4,4 млрд. щатски долара, пише Bloomberg.

Оценката за подземна експанзия остава между 5 млрд. и 6 млрд. долара, въпреки че беше преоценена, „защото пазарните условия се промениха драматично през последните шест месеца“, коментира пред репортери главният изпълнителен директор на Rio Tinto за медта и въглищата Жан-Себастиан Жак. „Ще имаме по-добра представя за крайните разходи най-рано догодина.“

Група от 20 банки, в които попадат 15 търговски банки и институции от Канада, Австралия и САЩ, се съгласиха да предоставят финансиране на  Rio, като финалното решение ще бъде факт през първата половина на 2016 г., разкри Жак по време на конферентен разговор от Хонконг.

Експанзията на мината, намираща се на 80 км северно от китайската граница, най-вероятно ще отнеме от 5 до 7 години, след като бъде одобрена, прогнозира Rio.

Въпреки че разходите за суровини, измежду които стомана, цимент и електрически кабели паднаха, цената на труда в Монголия и Китай расте. Това означава, че е трудно да се прецени крайният резултат от преоценката, коментира базираният в Сидни анализатор на Deutsche Bank Пол Йънг.

Финансовото споразумение идва на фона на съкратеното производство от страна на Glencore Plc и Freeport-McMoRan Inc., след като цената на медта, търгувана в Лондон, се срина до най-ниското си ниво от над 6 години насам на фона на перспективите за по-слаб икономически растеж в Китай от десетилетия.

Rio очаква пазарът да се възстанови от 3 до 4 години, което е перфектно за плановете относно Оюу-Толгой в Монголия, смята Жак.

„Когато Оюу-Толгой заработи, прогнозираме по това време пазарът да бъде в състояние на структурен дефицит“, коментира Жак. „От наша гледна точка Оюу-Толгой ще бъде част от решението за доставянето на мед, която се търси в Китай или където и да е другаде.“

Тази година на борсата в Лондон цената на медта спадна с около 26%. Това е напът да бъде най-лошото годишно представяне за суровината от финансовата криза от 2008 г. насам. Goldman Sachs Group Inc. очаква глобалните излишъци да се увеличават всяка година до 2019 г. преди пазарът почти да се балансира през 2020 г.

Контролираният от Rio производител - Turquoise Hill Resources Ltd., притежава 66% от Оюу-Толгой, а монглоската държавна Erdenes Oyu Tolgoi държи останалия дял.

Веднъж щом разширяването приключи, производственият капацитет на медта ще нарасне до близо 550 хил. тона годишно – ниво, което може да определи находището като третото най-голямо в света, съдейки по очакванията на Wood Mackenzie Ltd.

Прогнозира се Оюу-Толгой да произвежда от 175 хил. до 195 хил. тона мед през 2016 г. и 210 хил. до 260 хил. тройунции злато, става ясно от документите на Turquoise Hill. Пълният производствен капацитет може да бъде достигнат между 2021 г. и 2026 г.

Сред банките, кредитирали проекта, са Американска експортно-импортна банка, BNP Paribas SA и Standard Chartered Plc. Лихвата по проектното финансиране за Оюу-Толгой, към което спадат и таксите, е Libor плюс 6%.

Оюу-Толгой търсеше до 6 млрд. долара чрез проектно финансиране, за да рефинансира разходите на акционерите и да получи подкрепа за подземното развитие на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още