IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Саудитска Арабия готова на компромис за петролния добив

Рияд е готов да намали продукцията си, ако Иран замрази добива на сегашното си ниво

13:16 | 23.09.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ройтерс: Саудитска Арабия готова на компромис за петролния добив

Саудитска Арабия е предложила да намали собственото си производство на петрол, ако конкурентът Иран се съгласи да ограничи производството си през тази година. Това би представлявало един голям компромис преди началото на разговорите на членовете на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) в Алжир през следващата седмица, твърди Ройтерс, позовавайки се на трима свои източника, запознати с обсъжданията.

Предложението, което предстои да бъде прието или отхвърлено от Техеран, е направено през този месец, твърдят източниците на Ройтерс при условие за запазване на анонимност.

Рияд е готов да намали продукцията си на по-ниски нива от тези от началото на тази година, ако в замяна Иран замрази производство на сегашното ниво, което е 3,6 милиона барела на ден, казват източниците.

„Те (саудитците) са готови за свиване, но Иран се съгласи да замрази своя добив", казва един източник на агенцията.

Още два източника са потвърдили представената на Техеран оферта.

Първият източник не пояснява с какво количество Рияд ще намали добива си. Производството на Рияд се увеличава от юни насам заради лятното силно търсене, достигайки рекордно високи нива през юли от 10,67 милиона барела на ден и свивайки се леко до 10,63 млн. барела на ден през август. От януари до май Саудитска Арабия произвеждаше по около 10,2 милиона барела дневно.

Според двама източника съюзниците на Саудитска Арабия в рамките на ОПЕК - Обединените арабски емирства, Катар и Кувейт, ще допринесат за свиването на добива, ако се постигне споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mops
преди 7 години
Добре приемам корекцията :). БВП на СА за 2015 година е 648 МилЯрда.Знаем че 85% от този БВП идва от петрола според статистиката.Значи за миналата година петрола е допринесъл за 550,8 МилЯрда от БВП на СА,ти както искаш си го смятай,аз за чиста печалба не съм казъл нищо, само за дял на БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
Тия цифри за нищо ги нямаш, на година помпят 3 652 600 000 барела. По 50$ за барел - 182млрд., дори при 100 не достигат тия 600, а нали се сещаш, че има и разходи за тоя добив. И се научи как се пише милИАрд, срамно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mops
преди 7 години
Аз не виждам нищо разумно,Иран е най-мощната шийтска страна,а СА е най-мощната сунитска и двете се борят за влияние в близкия изток.СА го казва това единствено поради политически причини,ако може да спре приходите на Техеран.А относно инвестиците от десетки милярди,ами СА добива петрол за 600 милярда долара годишно(зависи от цената на барел),може да си представиш за колко време се избиват тези инвестиций.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Achtung
преди 7 години
Разумно предложение, Иран вече достигна нивата от преди 5 години и би имал нужда от десетки милиарди долари инвестиция за да увеличи добива си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още