IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Златото може да поевтинее до под 1 000 долара за тройунция

Липсата на инфлация е ключовият фактор, довел до спад в цената, въпреки утрояването на паричното предлагане в повечето развити икономики

11:30 | 03.06.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Нуриел Рубини, съосновател и председател на Roubini Global Economics.&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини, съосновател и председател на Roubini Global Economics. Снимка: Ройтерс

Според икономиста Нуриел Рубини е много вероятно цената на златото да падне под 1 000 долара за тройунция (около 1 400 в момента - бел. ред.) Това е почти наполовина в сравнение с цената през 2011 г. Той вярва, че причината за това са „водените крайно консервативни политики, особено в САЩ“. Рубини твърди, че действията на консервативните политици относно цената на златото са се отразили в обратна посока.

„На фона на крайно десните политики златото е единствената защита срещу риска правителството да използва доброто състояние, в което се намира обществото“, казва още той пред CNBC. „Тези фанатици вярват, че връщането на златния стандарт е неизбежно, така както централните банки предизвикват хиперинфлация чрез печатането на пари. Но при отсъствието на всякакви действия от страна на правителството, наличието на спадаща инфлация и невъзможността златото да се използва като разменно средство, такива аргументи са несъстоятелни.“

В периода 2009-2011 г. цената на златото се удвои със значителни темпове. Според Рубини още тогава това е било знак за образуването на балон. Икономистът вярва, че има фактори, които ще върнат цените му до нивата от 2009 г.

Липсата на инфлация е ключовият фактор за загубите, които златото претърпя. Това доведе до спад и в световните цени въпреки удвояването на количествените улеснения и утрояването на паричното предлагане в повечето развити икономики. 

Причината за това е проста – докато паричната база се увеличи, скоростта на паричното обращение спадна заради презапасяването на банките с ликвидност под формата на свръхрезерви. Покачващите се нива на частния и публичния дълг запазиха ръста на търсенето в световен мащаб под този на предлагането.

Рубини отбелязва още, че златото не осигурява доходи. С възстановяването на световната икономика активи като акции и недвижими имоти носят по-висока възвръщаемост на жадните за доходност инвеститори. Ниската доходност по правителствените облигации също е фактор, който покачва цената на златото.

Рубини вярва, че причината се корени в момента, когато икономическите агенти започнаха да купуват злато, подтикнати от изравняването на нивата на лихвените проценти с процента на реалната инфлация. Лихвените проценти дори са станали отрицателни след последвалите количествени улеснения.

Ако прогнозите за покачване цените на недвижимите имоти при подобрение на световната икономика, се сбъднат и ако централните банки не извършват още количествени улеснения, то тези фактори вече няма да влияят на цената на златото.

Може би последният проблем, който стои пред инвеститорите в злато, са запасите от злато на правителствата. Рубини отбелязва, че цената му е спаднала с 13% в рамките само на един ден през месец април след като Кипър обявява решението си да продаде малка част от своите 400 млн. долара златни резерви.

„Ако страна като Италия, например, която има огромни златни резерви за над 130 млрд. долара, се изкуши да направи същото, то това неимоверно ще понижи цената на златото в бъдеще“, казва в заключение Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
danailov82
преди 10 години
...а дали ФЕД имат злато?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
При такава мрачна перспектива за златото, защо ли ФЕД не си продаде всичкото злато та да си го накупи после на безценица с новите $ ????....да са живи и здрави баламите, от тях се храни целия останал свят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Батя
преди 10 години
Ехее, като предвещаваше сривове и апокалипсис и златото в небесата, не беше ***!!! :)Писах го вече в темата за Оптимизма, нека го има и тук:Като се изравнят злато и Софикс на 1 000 точки, да няма пак изненадани! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
Императорът
преди 10 години
Явно на този *** някой трябва да му обясни, че паричната маса на доларът, еврото и йената нараства с по 15% на година... но най-вероятно той знае това, но го играе лисугер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още