IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Саудитска Арабия: Петролът може да поевтинее до под 40 долара за барел

Според руския министър на енергетиката Александър Новак има големи рискове от свръхпредлагане

16:46 | 10.06.19 г. 15
<p>
	Халид aл-Фалик и Александър Новак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Халид aл-Фалик и Александър Новак. Снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия и Русия, двете страни най-големи производителки на петрол в рамките на ОПЕК+, изразиха загриженост, че спадът в търсенето на петрол може да потопи цените до под 40 долара за барел. Това се случи по време на среща с представители на двете страни в Москва в понеделник, съобщава Bloomberg.

Енергийните министри на двете страни се опитват да изложат общото си виждане за петролния пазар, давайки сигнал, че ще продължат да си сътрудничат, след като изтече срокът на сегашните ограничения в производството в рамките на картела. Русия обаче все още е поела ангажимент за удължаване на сделката, тъй като ситуацията определено не се харесва много на нейните петролни компании.

„Днес има големи рискове от свръхпредлагане“, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в руската столица, където разговаря със саудитския си колега. Той обясни още, че двете страни са се съгласили да направят по-задълбочен анализ и да видят как се развиват събитията през юни преди да вземат решение за бъдещата производствена политика на ОПЕК+.

Новак призна, че цена от 40 долара за барел или по-малко не е изключена, ако Русия и Саудитска Арабия и техните партньори от ОПЕК+ не успеят да вземат решение за продължаване на ограниченията в производството. По-рано и руският финансов министър Антон Силуанов предупреди, че подобен сценарий може да прати петрола и под тези нива.

Докато Саудитка Арабия иска да удължи ограниченията за известно време, то Русия не е съвсем на същото мнение, заявявайки, че е в по-добра позиция от близкоизточната страна и може да понесе и по-ниски цени. Двамата министри трябва да се срещнат със своите колеги от ОПЕК+ във Виена през следващите седмици, за да вземат решение за бъдещето на сделката.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид aл Фалик заяви в понеделник, че страните производителки ще се стремят да предотвратят спад в цените под нивото от 40 долара за барел.

„Както двустранно, така и на ниво ОПЕК+ работим, за да предприемем превантивни мерки, за да не позволим този сценарий да се случи“, каза Ал Фалих в Москва.

Суровият петрол сорт Брент поскъпна до ниво от над 63 долара за барел в петък, след като Ал Фалих и Новак дадоха сигнал, че ще продължат да си сътрудничат, въпреки че не поеха конкретни ангажименти.

Цените на петрола се повишиха с 35% през първите четири месеца на годината, след като ОПЕК намали производството си, докато износът на Иран и Венецуела пострада от американските санкции. От тогава обаче петролът е поевтинял с над 10%, тъй като продължаващата търговска война между САЩ и Китай подхранва загрижеността, че търсенето ще намалее.

Въпреки че Русия може да се справи и с по-ниски цени на петрола, руският президент Владимир Путин показва, че не желае да се оттегли от споразумението, което освен всичко друго гарантира политическото му партньорство със Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
albobo76
преди 4 години
И $10 да стигне барелът по евтини горива не чакайте братя. 90% от цената на колонките отиват за правителството. Само то може значително да намали цените, дори ако цената на барела се повиши. А дано, ама надали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Блонди,да не си цар нещо, че говориш в множествено число?Или Зеленски, който играе във филм Наполеон?То в лудницата на'ш колко Наполеоновци има?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
ivailojelyazkov
преди 4 години
налъм! писна ни от буклуццци като тебе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Скивай сега, аз немам нищо против да плащам стинки на бензиностанцията. Даже ше ми е драго, ако ми дават некой леф, за да си зареждам бидона... Ама съм достатъчно в нещата, за да знам как работи системата. Икономика, която се гради върху една основна догма - растеж, не може да расте, ако цените падат. А цените на петрола не са просто цени на некви стоки, а цените на главния двигател на икономиката - основната енергия. Добивът и преработката на нефт е такова могъщо перо в световната икономика, за него по веригата са навързани толкова сметки, че ако се разклати, пада целата къщичка. Цените могат да паднат много, даже под $40, но наистина ако търсенето брутално се сговняса, а тези тук, дето знаеме какво правим в този сайт, знаеме и какво значи това... Другата версия е цените да се свалят с политически и силови методи, но това е авантюра. Щото преди 4 години един черен президент на една уж бяла държава реши да играе политически номера с тази материя и вместо да удави Русия, ебамамата на собствената си нефтена индустрия, плюс незнайни загуби на огромни банки, борси и държавни бюджети по цел свет...Та така с пунктовете за дарения, шейхове и олигарси... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
doba
преди 4 години
Разбира се, това ще е само първа стъпка. После, след като колегата Зелка ни залее с безброй безплатна енергия, ще трябва да плащаме за да се връща кондензата в земните недра! Хех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Аз пък точно предния път си спомням че не малко месеци цената в БГ на A95 се задържа около 1.85 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 0
doba
преди 4 години
За радетелите на скъп петрол в бензино-станциите е добре да направят пунктове за дарение към шейхове и олигарси. Всеки, на който нефта се вижда евтин да може да ги подпимогне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 18
Mavi Goz
преди 4 години
Петрол под $40 е дюшеш само за стадото ***, които си сметат стинките на бензиностанцията. Такива цени удрят много по-жестоко световната икономика, отколкото цени над $100 и са възможни само при голяма криза, а тя още се навърта наоколо и от нея радост голема не чекайте - вече я опитахме. Сметката за бройлерите идва малко след големата радост... :lol: , която, btw, се видя, че е прибързана при предишното падане под $40 - цената на горивата не падна под 2 лева.Та май само подобните на оня деградирал гном отдолу чекаха като кон на празна ясла Расията да падне... и язък за барута... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
Ти кога то блондинка стана комунист бе?!Сложи и една американска петолъчка на тая червена табела,кое си требе, оно си сака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 4 години
викаш, такъв ражстеж че нямат време да го окраднат :):) щета, иначе добри новини за петрола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още