IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Саудитска Арабия удължават съкращенията на петролния добив до 9 месеца

Споразумението беше постигнато между руския президент Владимир Путин и саудитският принц Мохаммад бин Салман по време на срещата на Г-20

13:12 | 29.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви, че се е договорил със саудитския престолонаследник Мохаммад бин Салман за удължаване на сделката ОПЕК+ при запазване на настоящите нива на добив до края на годината и евентуално началото на 2020 г., съобщава Bloomberg.

Саудитска Арабия и Русия сложиха край на годините на неприязън през 2016 г. и обединиха сили в управлението на световния петролен пазар с оглед повишаването на цените на „черното злато“. Настоящата версия на споразумението на т. нар. група ОПЕК+ предвижда съкращаване на добива с 1,2 млн. барела дневно и трябваше да изтече в края на юни.

„Съгласихме се, че ще продължим нашите споразумения“, каза Путин в Осака. „Във всеки случай както Русия, така и Саудитска Арабия, ще подкрепят продължаването на споразуменията в договорените преди това обеми“, допълни той пред репортери.

Путин каза още, че удължаването ще трае между шест и девет месеца, като за първи път високопоставен лидер от групата заявява, че може да се наложи съкращенията да бъдат запазени и през 2020 г. Това отразява по-мрачните прогнози за търсенето и предлагането на петрол догодина заради комбинация от забавяне на световната икономика и растящ добив на американски шистов газ. Петрол Петрол

Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции, който помогна за сделката между ОПЕК и Русия, заяви, че действащото от 2017 г. споразумение вече е увеличило бюджетните приходи на Русия с над седем трилиона рубли (110 млрд. долара).

„Стратегическото партньорство в рамките на ОПЕК+ води до стабилизирането на петролните пазари и позволява както понижаване, така и увеличаване на добива в зависимост от търсенето на пазара, което допринася за предсказуемостта и растежа на инвестициите в индустрията“, допълни Дмитриев, цитиран от Ройтерс.

Търговска сделка

Споразумението между Русия и Саудитска Арабия следва договореното по-рано днес в Осака възобновяване на преговорите в областта на търговията между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин. Тръмп заяви, че няма да налага нови мита на китайски вносни стоки.

„Руско-саудитската сделка наред с положителния изход на търговските преговори между САЩ и Китай на срещата на Г-20 трябва да позволят на цените на петрола да тръгнат нагоре“, коментира пред Bloomberg Амрита Сен, главен петролен анализатор в консултантската компания Energy Aspects в Лондон.

Откакто Русия и Саудитска Арабия се сближиха в управлението на петролния пазар в края на 2016 г. цената на международния бенчмарк Брент варираше между 45 и 85 долара за барел. В петък фючърсите върху Брент с доставка през септември приключиха сесията на ниво от 64,74 долара за барел.

За Москва удължаването на съкращенията на добива с девет месеца носи допълнителна полза,  тъй като руските компании не успяват да повишат производството през зимните месеци. С удължаването на сделката до 2020 г. Русия може да се озове в по-добра позиция да помпа повече през пролетта на следващата година.

Устната договорка между Путин и принц Салман на срещата на Г-20 подчертава значението й като ключов форум за вземане на решения за петрола. Миналата година Путин и принц Салман използваха срещата на върха в Буенос Айрес, за да дадат политическата си подкрепа за удължаването на сделката на ОПЕК+ до първото полугодие на 2019 г. Само няколко дни по-късно, получили ясни инструкции от лидерите си, съответните министри на петрола се срещнаха и договориха подробностите по съкращаването на добива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още