IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия намекна, че ОПЕК може да удължи периода на съкращенията в добива на петрол

Москва ще разгледа възможността за продължаване на процедурата по балансиране на петролния пазар, посочи руският вицепремиер Антон Силуанов

11:16 | 29.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Rуският първи вицепремиер Антон Силуанов.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Rуският първи вицепремиер Антон Силуанов. Снимка: Ройтерс

Русия ще обмисли възможността за удължаване на договорения период на съкращения при добива на петрол с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители, заяви руският първи вицепремиер и финансов министър Антон Силуанов пред Ройтерс в сряда.

„Съществуват множество икономически и стратегически въпроси (свързани с това)“, подчерта още политикът по време на конференция в Казахстан, като добави, че въпросът ще бъде разгледан. 

ОПЕК, Русия и другите производители на петрол, известни като ОПЕК+, се споразумяха да започнат поетапни съкращения през първата половина на 2019 г. в размер на 1,2 млн. барела дневно, с което целяха да балансират петролните пазари и да възстановят цените на петрола след сериозния спад, който преживяха пазарите в края на 2018 г.

Страните от ОПЕК+ ще се срещнат през юни във Виена, за да обсъдят евентуалното удължаване на периода на производствени съкращения.

Има вероятност въпросната среща да бъде изтеглена в началото на въпросния месец (3 и 4 юни), споделиха в понеделник представители на петролния картел.

В понеделник петролният министър на Кувейт Халед ал Фадел заяви, че очаква глобалният петролен пазар да бъде балансиран до края на 2019 г. Според него работата на ОПЕК по отношение на балансирането все още не е приключила.

Преди малко повече от седмица представители на ОПЕК+ се срещнаха в Джеда, Саудитска Арабия, за да оценят състоянието на петролния пазар и да обсъдят плановете на картела за останалата част от годината. Събитието се проведе с фокус върху предстоящата среща на лидерите на организацията, която ще се проведе през юни във Виена. Именно там ОПЕК+ ще потвърди своите планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още