Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Русия не успява да възстанови добива на петрол въпреки многото работещи кладенци

Миналия месец Русия е добила петрол от над 155 600 кладенеца - най-много активни кладенци на месечна база от поне 2017 г. насам

Русия не успява да възстанови добива на петрол въпреки многото работещи кладенци

Снимка: Bloomberg LP

Броят на руските петролни кладенци в експлоатация може и да е най-големият, откакто ОПЕК и съюзници обединиха сили, но за Москва все още е трудно да възстанови ограничения си добив.

Миналия месец Русия е добила петрол от над 155 600 кладенеца, показват изчисления на Bloomberg на база държавни данни. Това е най-високият брой активни кладенци на месечна база от поне 2017 г. насам, когато страната обедини сили с ОПЕК в опит да се ребалансира пазара на „черно злато“.

Но въпреки това увеличение през декември руското производство за същия месец се свива под месечната квота на ОПЕК+ за първи път, откакто алианса въведе в сила координираните си съкращения на добива.

Данните показват предизвикателството пред Русия да възстанови добива си след ограниченията и намалените инвестиции. През следващите шест месеца Москва може да е способна да изпълни само около половината от предвидените увеличения на производството, посочват анализатори.

Русия е сред страните от ОПЕК+, които се затрудняват да възстановят добива си, който бе ограничен в началото на пандемията. членовете на групата са изправени пред растяща липса на капацитет – фактор, който би могъл да тласне още по-нагоре цените на суровината през останалата част от годината, особено на фона на възстановяване на търсенето.

Цената на сорта Брент достигна седемгодишен връх миналата седмица, след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) съобщи, че пазарът изглежда по-затегнат, отколкото първоначално смяташе. Анализаторите увеличават залозите, че цената на международния бенчмарк ще достигне 90 долара за барел и дори ще продължи да расте до над 100 долара през втората половина на 2022 г. при евентуално по-нататъшно намаляване на снабдяването.

Русия очаква да се върне на нивата на производство отпреди пандемията до април или май, ако квотата ѝ в ОПЕК+ позволи увеличение на добива от 100 хил. барела на ден всеки месец, посочи вицепремиерът Александър Новак. Но липсата на увеличение на добива през декември, както и това, че не са налични фактори за стимулиране на производството в краткосрочен сигнал, са сигнал, че целта може да отнеме по-дълго време.

Руското производство на суров петрол вероятно ще продължи да изостава от квотите на ОПЕК+, прогнозират анализатори на BCS Global Markets. Според тях до юли добивът на страната може да изостава с около 240 хил. барела на ден.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Интересно ,от къде пък знаете какво точно иска да направи Русия по отношение на добива си

Още от Суровини
Цената на петрола отново се покачва след двудневен спад*