IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия остава най-големият петролен производител в света

Москва добива повече петрол, отколкото по времето на СССР, но ресурсите скоро могат да секнат

21:48 | 02.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия остава най-големият производител на петрол в света. Благодарение на значително увеличение на добива на държавната компания "Роснефт" страната защити водещата си позиция, изпреварвайки Саудитска Арабия. Данните са на руското министерство на енергетиката, представени в сряда.

Според тях добивът на страната през 2012 г. се е увеличил с близо един процент до 10,37 милиона барела на ден (BPD), което е най-високата стойност от разпада на Съветския съюз насам. Това съответства на годишно производство от 518,018 милиона тона. През тази година обаче добивът може да изпадне в стагнация, тъй като петролните находища в Западен Сибир са на привършване, предава Ройтерс.  

Руската държава междувременно държи повече от 50 на сто от вътрешната петролната индустрия. Решителната стъпка към това бе придобиването на англо-руската компания TNK-BP от "Роснефт" за около 55 млрд. долара. Очаква се сделката да приключи през първата половина на 2013 г. Така "Роснефт" ще стане най-голямата в света публично търгувана петролна компания. През миналата година тя увеличи своя добив с 2,3% до 2,4 млн. барела на ден. Втората по големина руска компания в бранша - „Лукойл“ отчете спад от един процент в добива си.

Международната агенция по енергията (МАЕ) прогнозира увеличаване на доставките от страните извън oрганизацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) с 900 000 барела петрол дневно до 54,17 милиона барела петрол дневно през 2013 година, като общото потребление ще достигне средно 90,52 милиона барела петрол дневно, но добивът на Русия ще намалее.

"Очакваме петролният добив на Русия да намалее с около 100 000 барела дневно през 2013 година главно заради това, че спадът на добива от стари находища ще изпревари нарастването на добива от нови находища," посочи анализаторът от МАЕ Майкъл Коен.

Саудитска Арабия е намалила добивите си, за да запази стабилни цените на петрола, след като през миналата година те отбелязаха рекордно високи стойности. Цената на сорта Брент достигна средно годишна цена през 2012 г. от 111 долара за барел. През годината цената е нараснала с 3,5%, а през 2011 г. скокът бе в размер на 13,3%.

За сметка на това обаче руският добив на природен газ отчита спад през 2012 г. Той спада от 1,84 до до 1,79 милиарда кубически метра на ден. Добивът на лидера "Газпром", който е в челните редици в глобален мащаб, падна от 1,4 млрд. куб. м през 2011 г. до 1,31 куб. м. Клиентите в Европа се задоволяват с доста по-евтини алтернативи, като например втечнен природен газ и предложения за незабавна доставка (спот пазар). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още