IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия печели повече от сделката на ОПЕК+ от Саудитска Арабия

Средно Саудитска Арабия е намалила производството си с десет пъти повече, отколкото Русия, откакто двете страни обединиха сили в края на 2016 г.

19:55 | 15.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия е спечелила повече пари през тази година от споразумението в рамките на групата ОПЕК+, отколкото Саудитска Арабия. Това подчертава схващането, че кралството е натоварено с по-голям дял от изпълнението на сделката за намаляване на петролното производство в страните от картела и неговите съюзнички.

Средно Саудитска Арабия е намалила производството си с десет пъти повече, отколкото Русия, откакто двете страни обединиха сили в края на 2016 г. Това става ясно от месечния доклад на Международната агенция по енергетика, публикуван по-рано в петък. Независимо от това властите в Рияд са получили три четвърти от допълнителните финансови помощи, с които са разполагали в Москва, съобщава Ройтерс.

Русия изкарва средно 670 млн. долара дневно от брутни приходи от суров петрол през тази година. Това са със 170 млн. долара дневно повече отколкото през последното тримесечие на 2016 г., когато Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзнички постигнаха първото си споразумение за намаляване на добива, посочват от МАЕ.

В същото време Саудитска Арабия е получавала 630 млн. долара дневно през 2019 г. - ръст от 125 млн. долара спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г.

И докато кралството сви производството си с около 740 000 барела дневно от края на 2016 г., то руският дневен добив намаля с едва 75 000 барела, показват изчисленията на базираната в Париж агенция.

Рияд и Москва успяха да изградят близко сътрудничество между ОПЕК и няколко други водещи производителки на „черно злато“. И докато Саудитска Арабия настоява за координирано свиване на производството, за да се предотврати създаването на излишък, то властите в Русия възприемат по-предпазлив тон.

„Роснефт“ - най-големият руски производител на суров петрол, неведнъж е критикувал сътрудничеството с ОПЕК с довода, че свиването на производството може да лиши страната от пазарен дял. Главният изпълнителен директор на компанията Игор Сечин заяви миналия юни, че удължаването на договора обслужва интересите на Саудитска Арабия, а не тези на Русия.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин заяви, че призивът на Рияд за придържане към споразумението на ОПЕК+ се дължи на предстоящото първично публично предлагане на държавната петролна компания Saudi Aramco. „Те имат своите настоящи интереси и ние трябва да ги уважаваме, каквото и парвим“ в рамките на сътрудничеството в ОПЕК+, заяви той.

Свиването на производството оказва натиск и върху икономиката на Русия, която е силно зависима от приходите от полезни изкопаеми. Последната порция съкращения на добива, която ще е в сила до края на март, се очаква да лиши годишния растеж на страната от половин процентен пункт, показват изчисления на Goldman Sachs Group. Миналата година растежът на брутния вътрешен продукт на страната бе 2,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още