IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия променя баланса на силите на петролната сцена

Страната е напът да изпревари Саудитска Арабия по резерви, което дава повече сила на гласа й в преговорите с ОПЕК

10:51 | 13.08.19 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Променящият се баланс на силите в петролния свят се обръща към нов показател – резервите на централните банки.

За първи път от осем години резервите на Руската централна банка от пари, злато и други активи са напът да изпреварят тези на Саудитската централна банка – сигурен знак за нарастващото влияние на Москва в преговорите с водещите петролни производители за това колко да бъде свит добива на „черно злато“, посочва Bloomberg в свой материал.

И докато Саудитска Арабия пресушава своите резерви, за да покрие разходите си за социални плащания на фона на по-евтиния петрол, то Русия затяга колана, успявайки да постигне бюджетен излишък на фона на страхове от нови санкции. Кремъл все повече се превръща в решаващия глас при преговорите със страните от ОПЕК, а финансовите изменения са само поредния сигнал за променящите се сили между големите играчи на петролната сцена.

„ОПЕК вече не може да пренебрегва Русия заради важността й като износителка на петрол и нейната икономика“, посочва Елина Рибакова, заместник-главен икономист към Института за международни финанси във Вашингтон.

Цената на международния бенчмарк Брент поевтиня с над 20% от началото на април насам и след края на борсовата сесия в САЩ в понеделник цената му достигна далеч под стойността, от която повечето страни от ОПЕК, включително Саудитска Арабия, се нуждаят, за да покрият нуждите си. Картелът и неговите партньори обещаха през декември да свият добива си, като руският президент Владимир Путин вече даде знак, че е доволен от стойността на „черното злато“ на сегашните й нива.

Руските резерви нараснаха с внушителните 45% през последните четири години до общо 518 млрд. долара през юни. Саудитска Арабия обаче се движи по противоположната траектория, като резервите на страната намаляват до 527 млрд. до юни.

Това разминаване означава, че Русия е напът да изпревари Саудитска Арабия като страната с четвъртия по големина размер на резервите си.

Въпреки това до голяма степен финансите на кралството са по-стабилни. Макар Fitch да увеличи рейтинга на Русия до второто най-ниско инвестиционно равнище в петък, то и трите водещи световни кредитни агенции оценяват Саудитска Арабия с поне четири нива по-високо.

Кремъл обаче се готви за още по-ниски цени на петрола. Русия, която сега базира бюджета си на цена от около 40 долара за барел – близо половината на базовото ниво за Саудитска Арабия, по всяка вероятност ще може да увеличава още средствата си „за черни дни“.

„Путин е решен да сведе до минимум рисковете за рефинансирането за Русия, така че подкрепя отговорната фискална политика“, посочва Чарлс Робъртсън, главен международен икономист към Renaissance Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 41 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Аз съм доста бърз и не съм осмислил написаното от теб. Значение има и факта, че не мога да допусна как си вадиш заключение от едно изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 41 rate down comment 15
khao
преди 4 години
и кой е тоя луд ?... щото като гледам колко *** са се заселили по черноморието.... явно поъткикопотока е насам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 45 rate down comment 7
многодобре
преди 4 години
...луд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 48 rate down comment 23
fon
преди 4 години
В България се е напълнило с руснаци и най-добре всичките да се върнат откъдето са дошли завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 48 rate down comment 19
fon
преди 4 години
И забележи, че по този показател за живота, който в Русия не е точно "живот", а "жизнь" е плътно сред африканските и най-изостаналите държави в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 42 rate down comment 12
econo_miss
преди 4 години
Прочети добре, написал съм, че не иска да се връща от Русия в България.Това предполага, че вече е заминал. Ама....Айде. Джуркай си клавиатурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 48 rate down comment 10
fon
преди 4 години
Хе-хе. Ти наясно ли си, че в България продължителността на живота е с 5 години повече от тази в Русия? 74 към 69 години?https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancyДа не говорим за качеството му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 39 rate down comment 14
многодобре
преди 4 години
...ти самия не се познаваш а говориш, че познаваш душата на друг народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 50 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Занимавам се само с руснаци. Шовинизма им наистина идва в повече, но аз винаги игнорирам темата. И ако ти познаваш българи които се връщат не точно от русия, аз не познавам българи които да заминават точно за русия. А ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 40 rate down comment 16
econo_miss
преди 4 години
Не познаваш руснаците. Между другото, познавам българи, които не се връщат точно от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още