IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се готви да увеличи дела си на петролния пазар в САЩ

Причината е намаленият местен добив заради урагана "Айда"

08:54 | 09.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Продължителното блокиране на добива в Мексиканския залив заради урагана “Айда” създава неочаквана възможност за Русия да разшири дела си на американския петролен пазар.

Очаква се вносът на руския петрол Урал в САЩ да се увеличи през септември и октомври, тъй като 77% от офшорния добив в залива остават блокирани вече 10 дни, след като “Айда” пристигна в Луизиана, съобщават запознати пред Bloomberg. Рафинериите, търсещи петрол при липса на доставки от Мексиканския залив, подкрепят по-високите цени на средно киселия руски сорт. 

Макар че не е необичайно американският пазар да купува от руския сорт, завишеният интерес след урагана този път подкрепя цените. Тази на Урала се намира на 7-месечен връх и с 1,05 долара разлика спрямо международния бенчмарк Брент с дата на доставка - за сравнение разликата бе 1,95 долара за барел преди ураганът да връхлети. 

“Айда” изтри 20,6 млн. барела петролно производство досега, което е повече от всяка друга буря през последните 13 години. Royal Dutch Shell Plc все още изчислява щетите за Delta-143 - ключова офшорна трансферна станция, която придвижва голяма част от петрола от залива към брега. Докато платформата е затворена, Shell трябваше да спре производството на средно киселия сорт Марс. 

И докато електрозахранването се възстановява в Луиузиана и рафинериите подновят работа в пълен капацитет, те ще се нуждаят от повече суров петрол. Рафинерията на Exxon Mobil Corp в Батън Руж очаква повече доставки, за да може да възстанови нормалната си работа. В същото време американското енергийно министерство се опитва да смекчи удара от “Айда", като дава на заем петрол от стратегическите си резерви. Досега са отпуснати 1,8 млн. барела за редица рафинерии, включително на Exxon.  

Русия е на второ място сред чуждестранните доставчици на петрол в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Тя Русия може да се готви за квото си иска... въпросът е дали ще й бъде разрешено да внесе. Венецуелския нефт е по-близо и по-много от руският.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Причината е намаленият местен добив заради урагана "Айда"..........ами със шистовата революция кво стана ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
и са кво от Руслямистан ше изнася за Сашево ... има ли смисъл от коментар ? не знам троловете какво ще кажат по въроса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още