IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Съкращенията на ОПЕК+ не могат да продължат вечно

Москва трябва да защити своя пазарен дял и да остави нейните петролни компании да разработят нови проекти, твърди Александър Новак

14:35 | 27.12.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Новак, министър на енергетиката на Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Александър Новак, министър на енергетиката на Русия. Снимка: Ройтерс

Намаляването на производството от страна на ОПЕК+ стабилизира световния пазар на петрол, но не може да продължи вечно. Това заяви руският енергиен министър, повишавайки несигурността за бъдещето на споразумението след март, информира Bloomberg.

„Съкращенията за производство на петрол не могат да бъдат вечни. Постепенно ще трябва да вземем решение за прекратяване на споразумението“, заяви министърът на енергетиката Александър Новак в интервю за държавния телевизионен канал Rossiya24. Като един от архитектите на сделката на ОПЕК+, възгледът на Русия е ключов, въпреки че производителите на петрол в страната отдавна настояват за облекчаване на ограниченията върху производството.

„Русия трябва да защити своя пазарен дял и да остави нейните петролни компании да разработят нови проекти“, добави Новак. Министърът не уточни кога страната може да реши да се откаже от споразумението, но заяви, че очаква да обсъди въпроса със своите колеги от ОПЕК + през следващата година.

Русия, която беше основният радетел за постигането на първоначалната сделка между държавите от Организацията на страните износителки на петрол и техните партньори през 2016 г., показа тази година известно недоволство от ограничаването на доставките. Страната не е спазила квотата си през осем месеца в 2019 г. Тази тенденция се запазва и през декември, като Русия произвежда по 11,252 милиона барела на ден, или с около 62 000 барела на ден над целта, сочат официалните данни на Bloomberg. петрол петрол

Страната излезе с най-различни обяснения за липсата на съответствие - от ограниченията на суровия климат до техническите проблеми, произтичащи от кризата със замърсения с хлориди петрол в тръбопровода „Дружба“. Най-големият в страната производител на суровината "Роснефт" разкритикува сделката на ОПЕК +, заявявайки, че тя обслужва интересите на Саудитска Арабия, фактически лидер на ОПЕК, и тези на САЩ.

При преразглеждането на сделката в началото на декември Русия и нейните партньори от ОПЕК + се съгласиха да задълбочат съкращенията на продукцията си през първото тримесечие на 2020 г. до 1,7 милиона барела на ден. Съгласно новите договорености Русия трябва да намали продукцията си със 70 000 барела на ден до около 300 000 барел на ден.

Въпреки това страната поиска ултра лекия петрол, известен още като кондензат, да бъде изключен от параметрите на споразумението. Новак отрече това желание да е вратичка, позволяваща на Русия да произвежда повече петрол и да изисква от другите производители съобразяване със споразумението. Въпреки че официалната статистика на Русия не предоставя разбивка за нивата на суров петрол и кондензат, Министерството на енергетиката редовно ще информира анализаторите, медиите и ОПЕК за състава на продукцията на страната, поясни Новак.

Следващата официална среща между представителите на ОПЕК+ е насрочена за началото на март, като на нея се очаква да бъдат обсъдени варианти за бъдещо сътрудничество в областта на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 7
korn
преди 4 години
Освен че ни позволява, нямаме право и да купуваме от другаде. Пропаганда със всякакви средства, когато се заговори за диверсификация на суровини за България. Всеки път като тръгва да се прекарва тръба за Европа от някъде другаде и по пътя избухва война. Но борбата с руския варварин продължава, лошото е че в България е пълно със руски еничери които винаги са готови да продадат родината в името на руския вожд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
телец
преди 4 години
Ам аз ко да си го прайкам! *** тая статия пак политическа ли беше? От пишман политици? Малееее!... Който учи ще сполучи! Който играе печели! Който работи умно забогатява! А другите, те само могат да завиждат и да лаят, защото са ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Напълно си прав. Жалкото е ,че Русия не ни позволяват да си копаме за собствен петрол и газ. Все ще се появи някой "зелен" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Тя росиията кога ли е спазвала подписан договор или споразумение, че и сега да се държи коректно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
korn
преди 4 години
Всъщност ОПЕК обслужва интересите на Русия, която налага на другите да не продават петрол за да продава тя. Истината е че петрол има навсякъде по света и много държави могат да го продават,което ще води до конкуренция и ниски цени и много по добър живот за държави като България които купуваме петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
darcas1981
преди 4 години
Петролната игра отдавна е много по-различна от тази прпез 70-те и 80-те години, когато ОПЕК диктуваше условията. Сега има много производители, които се борят за пазарен дял и не им пука за политиката на ОПЕК. Вносителите от друга страна разнообразяват доставките си и не са зависими от цените на ОПЕК. Няма как един картел дълго да диктува условията на който и да е пазар, защото това изкривяване на пазара, винаги води до реакция от страна на играчите на пазара. Невидимата ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още