IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличава златните си резерви за осми пореден месец

Физическите обеми се покачват, но тяхната стойност в долари не се променя много заради цената на златото, която пада, коментира икономист

12:47 | 20.12.14 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия увеличава златните си резерви за осми пореден месец

Русия, която е пета в света по размер на златните резерви, увеличава своите запаси за осми пореден месец, въпреки че трябваше да използва международните си резерви, за да защити рублата, пише Bloomberg.

Към 1 декември златните резерви на страната се повишават до 38,2 млн. унции от 37,6 млн. унции, колкото бяха преди месец, сочат последните данни на Руската централна банка (РЦБ). Стойността им в доларово изражение намалява с 85 млн. долара. Общите запаси се свиват с 9,7 млрд. долара през ноември до 418,9 млрд. долара. Това е най-ниското им ниво от 2009 г. насам.

„Физическите обеми се покачват, но тяхната стойност в долари не се променя много заради цената на златото, която пада“, обяснява главният икономист на BCS Financial Group Владимир Тихомиров. „Редица централни банки купуват злато, след като цената му спадна.“

РЦБ се възползва от по-ниските цени на благородния метал, за да повиши златните си резерви, след като използва голяма част от общите запаси с цел ограничаване спада на рублата преди валутната криза да ескалира през месеца. Спешното покачване на лихвите през седмицата не успя да спре падението на рублата. Това разпали спекулациите, че РЦБ ще започне да разпродава злато, за да подкрепи валутата на фона на западните санкции.

През ноември златото поевтиня с 0,5%, достигайки 4-годишно дъно на 7 ноември. Ценният метал съставлява около 10% от общите резерви на Русия, показват данни на Световния съвет по златото. Това е по-малко в сравнение с дела от 71% за САЩ и 66% за Германия – страните с най-големи златни запаси в света.

Руският президент Владимир Путин разкритикува централната банка за това, че не осигури подкрепа за рублата достатъчно бързо. Руските пари поевтиняват от юни насам, успоредно с петрола, чиято цена се намира на 5-годишно дъно, и на фона на санкциите, които се отразяват негативно на икономиката.

Покупките на злато за близо 19 метрични тона идват след подобно закупено количество през октомври, разкриват данни на Международния валутен фонд за действията на РЦБ. Русия утрои златните си резерви от 2005 г. до днес и вече има около 1 188 тона. Количеството е най-голямото поне от 1993 г. насам. С данните, които ще бъдат публикувани през януари, ще разберем какви са били резервите на Русия през декември.

„Не мога да си представя, че Русия е продала злато или че ще продава злато, освен ако валутните й резерви не бъдат стопени“, коментира анализаторът в Commerzbank Карстен Фритш. „Златото е последният патрон, защото златото е актив за съхранение на стойността, извън доларовата система е и не е обект на санкции.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
И другаде нейде питах: А какво ще стане, ако Русия започне да иска срещу своя нефт и газ рубли, вместо долари? По неин си курс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 10
крас
преди 9 години
За разлика от другите държави Русия и Китай не съхраняват златните си резерви в САЩ !!!Опасноста да бъде наложен ЗЛАТНИЯТ , вместо ДОЛАРОВИЯТ стандарт е все по реална! Трябва само да гръмне ФИНАНСОВИЯТ БАЛОН заложен в облигациите, свързани с добива на шистови горива и долара ще бъде детрониран като световна валута!Странно е как ще реагират държави като ГЕРМАНИЯ чиито резрви от над 3000 тона злато и са в САЩ !Опита на Германия да върне част от резервите си намиращи се в САЩ и Англия претърпяха пълно фиаско!Ако към всичко това добавим и информацията, че в съхраняващите се в САЩ златни кюлчета вместо злато е използван волфрам ще се стигне до състояни на такава валутна война за която не ми се иска да мисля!Не виждам какво ще се случи с втората по размера на златните си резерви Германия, с Франция и Италия които също са в челната десятка и чиито златни активи са в САЩ !!!Правилата на играта ще се определят от пазара , а той вече не е САЩ , а Китай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 13 rate down comment 7
Pyramid
преди 9 години
- После да не питат що Банана е крив ;-) То ясно кат' бял ден: Щото, вместо да си решават проблемите, гледат само да ги набутат на някой друг. И тоя другия, ако е *** като нашите политиквеници, получава бананова република на Бананския полуостров. А Русия, щом не е принудена да харчи, значи, все още има ресурса да се опъне. На янките може и да не им харесва но, Русия не е България. Поне не се правят сами на ***, като нашите. Ей на, тези дни, Боко смънка, че щели да "ни осъдят" за Белене...докато трябва него лично да осъдят. Не аз спрях проекта. Ама нали момчето тарикат, ще се направи, че не знае, кой *** на метеното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 14 rate down comment 2
Vladi666
преди 9 години
Мача е ясен...пуканките са изядени малко преди края на първото полувреме..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Та толкоз за твойте американцьй за кво да инвестират в тях след като първо хората немат пари и второ и да имат някой спестен лев да инвестират в бастуни където само бомби произвеждат и долари и аз нема да инвестирам в такива бастуни. Като спрат с военните си глупости всеки ше инвестира в тях иначе аз не виждам логика да купувам US Bonds и онея да развидат F-35 и разни missle shields и после и да ме бомбят с тях аааеее сиктир. САШш само така моеж ги спреш иначе ще изгърбят. Заплашват си инвеститорите ... Руснаците им купуват хартиите онея войски им домъкнаха в Европа ееее ама чакай са и айде у лево с техните бондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Индия кво имат - най-важното, човешки ресурс ей тва е. 1.2 млрд. потенциални работници + потенциални консуматори. Индия стане ли втори Китай на Русия няма да и трябва Европата any more. Ти все викаш Русията немала нищо само суровини ее Япония кво има? Само SONY и Toyota, там нема ни един картоф ни едно прасе нит петрол нишо, ядене немат бе и рибата в морето изядоха. Япония е зависима толкова от суровини, колкото Русия от техниката. Русия и треа на Япония и то доста и обратното, А на Русия и Япония им тряят заедно такива като Гърция, Испания, Италия, Турция за картофите и пържолите. Иначе и едните ше ядат дървото и другите тоже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Баце ич нишо не ми е объркано, в момента твойте САШш не могат да свият дефицитите си защото водят войни бре на 100 фронта. Това е най-скъпото хвърлят ракети от по 150К парчето върху палатки от 20 леа. Нищо не мога да свият глупаците докато не си махнат войските и да си свият военния бюджет от 1/2 трилион на 100 млрд. Това им изяжда главата на тях, от тва печелят 5 човека за останалите греда. В момента никой нищо не падежира просто Русия няма пари да си купува US хартии е очевидно е и продава за да си върже гащите, както и останалите. Единствено САЩа сега трябва да си впрегнат милиардерчетата да си им купуват US Bonds, няма никой друг пари, то не бяха банките им, пенсионните фондове, петролни производители, Китай, Япония, Белгия, Норвегия и т.н. Сега няма пари ве баце просто няма е кой е виновен ? Ми те самите са си виновни глупаците с техните войни и санкции и всичко се връща като бумеранг при тях. Сега е Индия наред при нея бяха Руснаци, Китайци, Японци само простите европейци ньет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Оф.. кво доказваш с това не знам.. Що не видиш, че и щатите емитират по малко дълг бре. Свиват дефиците от доста време, от там съответно пада и дълга, който емитират. През 2008-2009 Китай беше паднал до "само" 993 млрд американски книги? И кво от това? Долара умря ли?? Пак ти казам Американския дълг е основно в treasury notes - т.е книги с матуритет от 1 до 10 г. Китай също държи основно такива книги..А това предполага и съответните отклонения по месеци..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Линка ти е с тежест и достоверност на моя :)) За Китай съм съгласен.. той е конкурента.:) Но там са в някаква форма на паритет - т.е едните могат да причинят огромни беди на другите, като и обратно. И понеже и двете го осъзнават прекрасно,, Не са закачат един друг а си гледат прекрасната взаимна далавера..:) И това едва ли скоро ще се промени. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
Баце, много са ти объркани нещата в главата. Това, че американските ДЦК в Китай и Русия намаляват, не значи непременно че продават. Може просто да падежират. Ако продават преди падеж.. значи да загубят, а никой не губи без причина. Виж тая таблица http://***.treasury.gov/ticdata/Publish/mfh.txt .. Що Русия след март 2014 увеличава дела си ? Намаленията и увеличенията и при Русия и при Китай са по скоро текущо управление на вложенията им.. А що се отнася до US бондовете (това са ДЦК с матуритет над 10 г), те като цяло са около 15 % от целия американски дълг. А дори и Китай да ги разпродава ( в което не съм убеден, опровергай ме с линк) ..значи някой купува и печели :)) А и сам знаеш, че основен клент на американските книги са самите американци:) Така че, дори Китай и който и да е друг чужденец да спре да купува ( нещо, което няма да стане) пак нищо, кой знае какво няма да стане.. просто американците ще ги изкупят сами.. на по високи лихви разбира се..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още