Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Руският добив на петрол губи инерция

Средният дневен добив на суров петрол и кондензати е бил 1,486 млн. тона в периода 1-24 ноември, което е скромно увеличение от 0,49% на месечна основа

Руският добив на петрол губи инерция

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на руския добив на петрол се забавя този месец на фона на оставащите без допълнителен капацитет производители в страната. Това може да е основна причина за Москва да не се противопостави на евентуалните планове на ОПЕК за отказ от увеличаването на добива следващия месец.

Средният дневен добив на суров петрол и кондензати е бил 1,486 млн. тона в периода 1-24 ноември, показват данни на руското енергийно министерство, цитирани от Bloomberg. Това се равнява на 10,89 млн. барела на ден.

Това е скромно увеличение от 0,49% на месечна основа и значително под 1% ръст за октомври и 2,8% за септември. Августовското производство намаля, след като „Газпром“ трябваше да ограничи дейността на най-голямата си рафинерия за обработка на кондензати в Западен Сибир заради пожар.

Още по темата

По-рано този месец водещите производители в страната сигнализираха, че добиват гориво при почти запълнен капацитет.

В същото време ОПЕК и съюзници, известни заедно като ОПЕК+, са все по-склонни да се откажат от плановете за увеличение на добива следващата седмица, след като новият авриант на коронавируса предизвика една от най-тежките разпродажби за „черното злато“ от година. За това съобщиха делегати на предстоящата среща, пожелали да останат анонимни.

Групата обмисляше пауза в ръста, след като САЩ и други страни купувачи обявиха, че отпускат количества от стратегическите си резерви в опит да понижат цените. Засега не е ясно дали и Русия подкрепа идеята за отлагане на планираното увеличение от следващия месец.

Досега руските производители увеличаваха добива основно като възстановяват производство от кладенци, затворени през 2022 г. или като увеличават активността на вече опериращи такива. Но за да увеличат количествата от следващата година, те ще трябва да се фокусират върху разработването на нови залежи.

По-рано тази седмица от „Лукойл“ – вторият по големина производител в Русия, съобщиха, че са възстановили производството си на почти 90% от предкризисните нива през първото тримесечие на 2020 г. „Близо сме до пълното оползотворяване на допълнителния капацитет и допълнителен ръст на производството ще бъде подкрепен от допълнително сондиране“, каза вицепрезидентът на „Лукойл“ по финансите Павел Жданов на 24 ноември.

Подобна бе позицията и на „Газпром“ откъдето заявиха миналата седмица, че до края на годината няма да имат свободен капацитет за добив на петрол. От най-големият производител „Роснефт“ пък посочиха, че вече са изразходвали по-рано от очакваното допълнителния си капацитет от 25 хил. тона на ден (около 183 250 барела), наличен към края на второто тримесечие.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

8
 
4
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А защо путинофобия? Например защото във въглищните мини запушват отворите на измерителните уреди с тиксо и те не отчитат метана. Резултатът - 52 загинали преди 2 дни. Не че джуджани върши тези неща, но всичко се случва под благосклониятму поглед : "На фотографиях, которые сотрудники передали РБК, видно, что превышение наблюдалось в августе и ноябре. По их словам, на выдаваемых в шахте датчиках намеренно сбивали показатели: изнутри устройства проклеивали двусторонним скотчем.Чтобы воздух не поступал туда и он не те данные показывал, которые есть на самом деле. Все это видели, приводит издание слова машиниста Артема Симона."
6
 
5
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Русофобия? Това че, някой от находищата са останали с 90% вода и пак се добива ли наричате русофобия? Освобождват ги от данъци и такси и държават не получава нищо. Защо? Това че в Ковиктинското и Чеядинското находище няма да бъде добит нефт за десетки милиарди долари, само за да се продава природен газ на китай, също ли е русофобия? Изпуснеш ли налягането от находището, нефтът не може да се извлече. Фактът че руските компании получават приходи за борсова цена до 42$, а горницата се присвоява от кремълската върхушка за лични цели, мимикрирани като Фонд за национално благоденствие, също ли е русофобия? Аналогичният фонд в Норвегия достигна над 2 трилиона долара, риският си стои празен. Така че не бъркайте пyтинофобията с русофобия.
2
 
5
 
7
преди 1 месец
Ivestor bg Трябва да се прекръсти на "Правоверна демократичная правда".
0
 
5
 
6
evlogi до: Gocho
преди 1 месец
Между другото, сериозно ли вярваш,че Ленчето е видяло зор с материала?Материалчето е скопен превод на статия в Bloomberg, ето го оригинала:https://finance.yahoo.com/news/russian-oil-output-growth-losing-070000995.html А ето я и коректната фраза :Until now, Russian producers have been raising output mainly by restoring production at wells closed in 2020 or increasing flows from operating wells.Ленчето си мислело къде ще я води гаджето довечера и разменило една цифричка, да е жива и здрава.
1
 
3
 
5
evlogi до: Gocho
преди 1 месец
Е да, верно съм си гаден,ама дълбоко се съмнявам да я уволнят.С кой ще я заместят?

Още от Суровини
Брентът поскъпва до най-високото си ниво от 2014 г.*